Hlavní obsah

Trump míří na Haleyovou „Obama trikem“. Prezidentkou prý být nemůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident a současný kandidát na šéfa Bílého domu Donald Trump se v republikánských primárkách ve státě New Hampshire snaží zasadit knockout své soupeřce Nikki Haleyové, na kterou vytáhl starý známý „Obama trik“, jímž se snaží veřejnost přesvědčit, že Haleyová nemůže být prezidentkou, protože v době jejího narození nebyli její rodiče americkými občany. Informuje o tom web americké stanice CNN.

Foto: Elizabeth Frantz, Reuters

Exprezident Donald Trump v New Hampshiru

Článek

Trump a jeho tým už několik týdnů považují Haleyovou za vážnou hrozbu v americkém státě New Hampshire, ve kterém se primárky budou konat v úterý 23. ledna.

Do své soupeřky se strefil na své vlastní sociální síti Truth Social, na které přesdílel příspěvek, který nepravdivě tvrdil, že Haleyová není způsobilá kandidovat na prezidentku Spojených států, protože její rodiče nebyli v době jejího narození občany USA. Žádné takové pravidlo ale neexistuje. Důležité je, že občanství USA má kandidát. Haleyová, jejíž rodiče pocházejí z Indie, se narodila ve městě Bamberg v Jižní Karolíně a je občankou USA, připomíná CNN.

Podobně přitom už Trump útočil na demokratického exprezidenta Baracka Obamu, kdy Trump byl tím hlavním propagátorem rasistické lži, že se Barack Obama nenarodil v USA a není tak způsobilý být prezidentem. Trump i dnes na předvolebních shromážděních pravidelně zdůrazňuje, že Obamovo prostřední jméno je Hussein.

Republikáni v Iowě do voleb jasně podpořili Trumpa

Volby

Zkomolil jí jméno

Podle CNN svůj rasismus Trump připomněl i v dalším příspěvku, ve kterém uvedl jako křestní jméno své soupeřky „Nimrada“, což není její pravé jméno. Rodné jméno této republikánské kandidátky je Nimarata Nikki Randhawaová. Po svatbě ovšem přijala příjmení svého manžela a představuje se jako Nikki Haley.

Útoky na Haleyovou jsou výrazným odklonem od Trumpova pondělního vítězného projevu ve státě Iowa, kde Haleyovou a floridského guvernéra Rona DeSantise, které porazil o desítky procent, označil za „velmi chytré a schopné lidi“.

Jeho kampaň se v New Hampshiru ovšem v posledních dnech zaměřila právě na Haleyovou, která v tomto státě v posledních měsících výrazně posílila. Podle dat vyplývajících z analytického webu Project 538 by v současnosti Trumpa volilo 45,6 procenta republikánských voličů, kdežto Haleyovou 33,1 procenta. Guvernér Floridy Ron DeSantis by jako třetí získal 5,4 procenta.

K vzestupu Haleyové podle CNN přispělo umírněnější voličstvo tohoto státu a významná role nezávislých voličů v primárkách. V primárkách mohou hlasovat jak registrovaní republikáni, tak nezávislí, což v Trumpově kampani vyvolává obavy, že levicově orientovaní nezávislí přijdou hlasovat proti bývalému prezidentovi.

Tajemné červené skvrny na Trumpově dlani

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám