Hlavní obsah

Šéfredaktor Práva Šabata: Fico sestaví svoji čtvrtou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výsledek slovenských voleb, volební kampaň i očekávané další směřování země komentoval ve speciálním volebním studiu šéfredaktor deníku Právo Petr Šabata. Podle něj je nyní složení nové slovenská vlády zcela jasné, konkrétní detaily ale ještě bude zajímavé sledovat.

Rozhovor s Petrem Šabatou z volebního studia NovinekVideo: Novinky

 
Článek

„Je to překvapivý výsledek. Nejenže se dají sestavit dvě stabilní vlády, ale ta jedna je myslím úplně jasná. Robert Fico vyhrál volby, vyhrál je s dostatečným předstihem. A určitě si nenechá ujít příležitost sestavit svoji čtvrtou vládu,“ řekl k Ficově vítězství Šabata ve volebním studiu Novinek.

Slovenská prezidenta Zuzana Čaputová navíc již avizovala, že jako prvního složením nové vlády pověří vítěze voleb, což dává Ficovi a jeho Směru další výhodu. Strana Hlas vedená Petrem Pellegrinim, která skončila na třetím místě a výrazně promluví do podoby nové vlády, navíc vznikla z Ficova Směru – a obě strany si tak jsou názorově blízké.

„Pořád je to ten šéf, kterého oni znají. Mnoho z nich přivedl do politiky. Možná na některé z nich něco ví. Rozhodování Petra Pellegriniho není úplně svobodné,“ vysvětlil Šabata, proč pozice Pellegriniho není tak silná, jak by se mohlo zdát.

Populista a proruský politik. Světová média hodnotí Ficovo vítězství ve volbách

Volby

Vznik vládní koalice stran Směr-SD a Hlas-SD společně s národoveckou Slovenskou národní stranou (SNS) Andreje Danka se tak jeví jako velmi pravděpodobný scénář. „Bude to jednoznačně vláda Roberta Fica, všichni ho budou poslouchat. Včetně Petra Pellegriniho a Andreje Danka.“

Fico premiérem, Pellegrini prezidentem

K fungování této koalice se nabízí další možnost, kterou Šabata zmiňuje. Pellegrini by se mohl vzdát svého poslaneckého klubu a funkcí v Národní radě a na oplátku získat Ficovu podporu v nadcházejících prezidentských volbách na jaře příštího roku.

„Peter Pellegrini je na Slovensku velmi oblíbený politik. V průzkumech, které se dělají už teď, by ty prezidentské volby asi vyhrál. Dostal by se určitě do druhého kola,“ uvedl Šabata.

Zklamané Progresivní Slovensko

„Předvolební průzkumy, i ty poslední, ukazovaly, že to bude se Směrem o prsa, a ten rozdíl je nakonec docela velký. Navíc pro Progresivní Slovensko se zdálo, že budou mluvit korespondenční hlasy ze zahraničí a že je budou volit i voliči, kteří přijedou z Česka. Vlaky byly vyprodané,“ vyjádřil se Šabata také k výsledku strany Progresivní Slovensko. „Čekal jsem, že volební finiš Progresivního Slovenska bude úspěšnější.“

Strana, které skončila na druhém místě, je přitom v Národní radě nová. Během minulých voleb jim parlamentní křesla utekla o 928 hlasů. „Na čemž myslím trochu vydělali, protože se nestali součástí Matovičovy toxické vlády, která vzkřísila Roberta Fica,“ dodal Šabata. „Ten výsledek je nakonec velmi dobrý.“

Povolební mapa Slovenska září rudě Ficovým Směrem

Volby

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám