Hlavní obsah

Vy a diplomat? Spíš slon v porcelánu, pustil se Pavel do Babiše v duelu na Novinkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za slona v porcelánu označil kandidát na prezidenta generál Petr Pavel svého soupeře Andreje Babiše (ANO) ve středečním předvolebním duelu na Novinkách. Důvodem bylo jeho vyjádření, že by neposlal pomoc v případě napadení Polska. To následně musela „žehlit“ nejen česká diplomacie, ale i končící prezident Miloš Zeman.

Vy a diplomat? Spíš slon v porcelánu, pustil se Pavel do Babiše v duelu na NovinkáchVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

„Na svých billboardech říkáte, že jste diplomat. Na České televizi jste ale ukázal, že nejste tolik diplomat jako spíš slon v porcelánu. Vašeho výroku si všimli i v NATO,“ pustil se Pavel do Babiše v duelu, když měl vyhrazený prostor na to, aby mu položil dotaz sám místo moderátorů.

A následně se ho zeptal: „Tyhle problémy za vás musí zase někdo žehlit. Myslíte, že byste se za to omluvil?“

Babiš v duelu Novinek vzkázal SPD, že nikdy nebude ve vládě

Prezidentské volby

Babiš v neděli na dotaz moderátora, zda by poslal vojenskou pomoc do napadeného Polska – které je stejně jako Česko součástí Severoatlantické aliance (NATO) – prohlásil: „Ne, určitě ne. Já chci mír, já nechci válku. A v žádném případě bych neposílal naše děti a děti našich žen do války.“

Babiš: Vyřídil jsem to na nejvyšší úrovni

Svůj postoj následně korigoval na sociálních sítích s tím, že by pomoc samozřejmě poslal. Jeho výrok ale mezitím už stačil vyvolat mimořádný rozruch v mezinárodním prostředí.

„Vy jste v České televizi jenom seděl. Napadení Polska by byla třetí světová válka, byla to provokace od pana moderátora,“ reagoval na Pavlův dotaz v duelu na Novinkách Babiš.

ZÁZNAM: Prezidentský duel na Novinky.czVideo: Novinky

Přiznal následně, že se špatně vyjádřil. „Korigoval jsem to a vy to zneužíváte. Já jsem si psal s polským premiérem Mateuszem Morawieckim, prezidenta Andrzeje Dudu znám velmi dobře. Je jasné, že závazky vůči NATO budeme plnit,“ řekl.

Duda v úterý na tiskové konferenci v Náchodě na Babišovu adresu rýpavě utrousil, že otázka měla znít, jak by reagoval v případě napadení Slovenska.

„Vyřídil jsem si to na nejvyšší úrovni,“ dodal Babiš na opakovaný dotaz, zda se diplomatům, kteří to za něho „žehlili“, omluví.

Přestřelek mezi oběma prezidentskými kandidáty bylo několik. Pavel například označil Babiše za flašinet. Ten mu zase řekl, že je kolovrátek.

„Babiš je asi takový mistr ekonom, jako je ruský prezident Vladimír Putin mistr strategie,“ utrousil také na Babišovu adresu v duelu Pavel.

V ranní debatě na byla tématem dále bezpečnostní situace a domácí či zahraničí politika.

Zeman Babišovi moc nepomohl: Ruský útok už není hypotetická otázka 

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám