Hlavní obsah

V pirátské anketě vyhrál Pavel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátská základna podpořila v nezávazné anketě o prezidentských kandidátech generála Petra Pavla. Zvítězil před ekonomkou Danuší Nerudovou. Přízeň Pirátů se na jeho stranu přelila až v posledních dnech.

Foto: Novinky, Právo

Danuše Nerudová a Petr Pavel

Reklama

Článek

Anketa byla v pátek ukončena a každý Pirát v ní mohl udělit devět hlasů. Celkem se jich zapojilo 469 z celkových asi 1200 členů. Hlasů bylo uděleno 821.

Pavel obdržel 302 hlasy, Nerudová 246 a třetí byl senátor Marek Hilšer se 120 hlasy. Podle propočtů šéfa pirátského administrativního odboru Vojtěcha Pikala podpořilo Pavla 64,4 procenta hlasujících, Nerudovou 52,5 procenta a Hilšera 25,6 procenta.

Čtvrtým byl senátor Pavel Fischer se 40 hlasy, následován odborovým předákem Josefem Středulou s 39 hlasy. Dalším v pořadí je Karel Diviš s 21 hlasy, šéf ANO Andrej Babiš získal sedm hlasů a Jaroslav Bašta šest.

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima dostal jen tři hlasy. Patnáct Pirátů hlasovalo „Proti všem“.

Babiš, Pavel i Fischer by Hladíka jmenovali. Nerudová „nemůže říct, jak by se rozhodla“

Prezidentské volby

Podle Pikala by se v případě primárek mohl ucházet o přízeň Pirátů kandidát, který by získal 35 a více hlasů.

„Kandidáty, kteří nezískají takovou podporu, lze označit jako ‚irelevantní‘. Kandidáty, kteří získají podporu od většiny hlasujících členů, lze označit za pro stranu přijatelné,“ uvedl.

Žádná oficiální stanoviska strana k prezidentské volbě nevydala a ani stranické špičky nejsou sdílnější. „Rozhodně nebudu volit Andreje Babiše. Preferuji liberální kandidáty, konkrétní preferenci však nebudu sdělovat,“ napsal Právu šéf strany Ivan Bartoš.

Jeho první místopředseda Marcel Kolaja se vymezil i proti Baštovi. „Zcela určitě nebudu volit ani trestně stíhaného Andreje Babiše, ani Jaroslava Baštu, který už teď prohlašuje, že by jako prezident svrhl vládu. V mém užším výběru jsou zatím tři kandidáti, ale finálně si vyberu, až proběhnou debaty,“ přiblížil.

Stranická trojka Hana Hajnová pouze uvedla: „Moje sympatie mají liberální kandidáti a kandidátky, konkrétní jméno si ale z vícera důvodů nechám pro sebe.“

Nerudové uteklo 50 stoupenců

Ještě začátkem týdne nebyl mezi straníky o anketu velký zájem. Hlasovala v ní asi jen stovka členů, přičemž největší přízně se v ní těšila se zhruba 70 hlasy Nerudová.

Pavel měl o pár hlasů méně. Organizátoři ale během týdne popohnali straníky hromadnou SMS a s vyšším počtem hlasujících se do čela vyhoupl Pavel.

K prezidentské volbě je to už druhá pirátská anketa. Tu první vyhlásil v půli června Bartoš, když ještě nebylo zcela jasné, jak se Piráti k prezidentské volbě postaví.

Tehdy dominovala anketě s 414 hlasujícími, z nichž každý mohl udělit maximálně tři hlasy, Nerudová. Tehdy získala 295 hlasů, což je proti současné anketě o skoro 50 hlasů více. Pavel skončil s 213 hlasy a Hilšer se 160.

Piráti zprvu zvažovali jak nominaci vlastního kandidáta v rámci primárek, tak i vyjádření podpory některému z těch, kteří už se do soutěže přihlásili, případně i pomoc v kampani. Spekulovalo se ale také o tom, zda by jejich oficiální podpora nemohla zafungovat jako polibek smrti.

Jako stará hysterka, obořil se Pavel na Kalouska

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám