Hlavní obsah

Jako stará hysterka, obořil se Pavel na Kalouska

Slova prezidentského kandidáta Petra Pavla o tom, že „funkci náčelníka generálního štábu vykonával poněkud nezávisleji“ nežli někteří jeho předchůdci, neboť si nezakládal na dobrých vztazích s politiky, přiměla k reakci dlouhodobého kritika Pavlovy kandidatury exministra Miroslava Kalouska. Generál ve výslužbě tím podle něj pomluvil bývalé náčelníky generálního štábu. Pavel to odmítl s tím, že se z Kalouska stává „stará hysterka“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na prezidenta Petr Pavel

Reklama

Článek

„Funkci náčelníka generálního štábu jsem vykonával poněkud nezávisleji, než bylo u mých předchůdců zvykem. Služba své zemi a vědomí odpovědnosti za naši armádu pro mě vždy byly důležitější než dobré vztahy s nadřízenými – politiky,“ uvedl Pavel na Twitteru.

Připomněl v této souvislosti i „občanské ostré spory“, které v pozici náčelníka generálního štábu vedl s ministry. Jmenoval někdejšího šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) i dva ministry obrany Alexandra Vondru (ODS) a Martina Stropnického (ANO).

Předvolební příspěvek mající za cíl zdůraznit generálovu nezávislost a uvážlivost okomentoval i Kalousek, který se netají tím, že jeho favoritkou pro první kolo volby je ekonomka Danuše Nerudová.

Kalousek Pavlovi opakovaně vyčítá členství v KSČ a skutečnost, že byl frekventantem kurzu pro vojenské zpravodajce.

Pavel nic nepředvedl, tvrdí Kalousek

„Pomluvit všechny své předchůdce náčelníky generálního štábu, abyste ukázal, jaký jste hrdina, to by Vám zřejmě šlo,“ osočil Pavla s tím, že jej sice do pozice náčelníka generálního štábu volil, ale na rozdíl od předchůdců Karla Pezla či Jiřího Šedivého prý „nic nepředvedl“.

Pavel stál v čele armády od července 2012 do dubna 2015, jeho předchůdci byli vedle Pezla a Šedivého i Jiří Nekvasil, Pavel Štefka a Vlastimil Picek. Kalousek v 90. letech působil na postu náměstka na ministerstvu obrany.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo.

„Pane Kalousku, z Vás se už opravdu stává stará hysterka. Vidět ve slovech ‚poněkud nezávisleji‘ pomluvu, to chce velkou zaujatost,“ zareagoval Pavel s tím, že ke kolegům „chová respekt vojáka k vojákovi“.

„Tomu vy nemůžete rozumět,“ podotkl generál ve výslužbě poněkud jízlivě na adresu Kalouska, který v minulosti přiznal, že má hodnost majora a sloužil u leteckého pluku, kde vedl laboratoř dohlížející na kvalitu leteckého paliva.

Žádosti o voličský průkaz písemně už jen do pátku

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám