Hlavní obsah

Ministerstvo vnitra vyzve prezidentské adepty k odstranění závad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentští kandidáti nejpozději ve středu obdrží výzvu ministerstva vnitra, aby do osmi dnů odstranili případné závady na přihláškách do lednové volby hlavy státu. Ministerstvo již dříve uvedlo, že pět z 21 přihlášek obsahuje zjevné nedostatky. S ohledem na neveřejnost registračního řízení je ale odmítlo upřesnit.

Foto: Novinky

Ministerstvo vnitra a obrany

Reklama

Článek

Tajemstvím zatím zůstává i to, kdo ze sedmi prezidentských adeptů, kteří se rozhodli kandidovat s podporou řadových občanů, má i po kontrole nadále minimálně 50 000 platných podpisů. Vnitro prozradilo pouze to, že dva ze šesti kandidátů podporovaných senátory nemají dostatek jejich platných podpisů. Zástupci ministerstva již dříve uvedli, že chybějící podpisy na podporu kandidatury nebude možné doplňovat po 8. listopadu, což byl poslední den pro předložení přihlášek.

„Ohledně nedostatků lze obecně uvést, že například absentuje určení zmocněnce, chybí prohlášení kandidáta, že souhlasí se svou kandidaturou, či není z kandidátní listiny zřejmé, který subjekt kandidátní listinu podává,“ sdělil v pondělí ČTK mluvčí ministerstva vnitra Adam Rözler.

Prezidentští adepti budou mít na nápravu případných chyb čas do 24. listopadu. O den později bezchybné přihlášky ministerstvo zaregistruje, a rozhodne tak o tom, kteří z 21 uchazečů budou připuštěni do volebního klání. První kolo prezidentských voleb bude 13. a 14. ledna příštího roku.

Prezidenta budou moci volit i lidé v izolaci, schválila Sněmovna

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám