Hlavní obsah

Prezidenta budou moci volit i lidé v izolaci, schválila Sněmovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednových prezidentských volbách budou moci zřejmě volit i lidé, kteří se v daný čas budou nacházet v koronavirové karanténě nebo izolaci. Zrychleně to v úterý schválila Poslanecká sněmovna, návrh ještě musí posvětit Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Prezidentské volby se uskuteční 13. a 14. ledna, případné druhé kolo o dva týdny později. Hlasovat budou moci pravděpodobně také lidé, kteří budou kvůli nákaze covidem pobývat v izolaci či karanténě.

Svůj hlas budou moci vhodit na drive-in stanovištích nebo do přenosných uren, pokud například pobývají v sociálních zařízeních, která jsou kvůli covidu návštěvám uzavřeny.

Takové možnosti měli voliči před dvěma lety v senátních a komunálních volbách i loni při parlamentních volbách. Letos v září při komunálních volbách tuto možnost neměli.

Návrh nyní musí ještě posvětit Senát, stát by se tak mohlo asi už příští týden. Pokud se tak stane, na řadě bude se svým podpisem prezident Miloš Zeman.

Prezidentské volby se v ČR konají každých pět let, od roku 2013 se hlava státu volí přímou volbou. V prezidentských volbách 2023 zvítězil generál ve výslužbě Petr Pavel. Příští volby prezidenta proběhnou v roce 2028.

Reklama

Výběr článků

Načítám