Hlavní obsah

Komunisté vyšlou do boje o Hrad Skálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidátem KSČM na funkci prezidenta bude Josef Skála. Představitel konzervativního křídla opakovaně neúspěšně kandidoval do čela strany. Druhým ze zvažovaných kandidátů byl někdejší dlouholetý předseda Vojtěch Filip.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Skála na sjezdu KSČM v roce 2018

Článek

O vyslání Skály do boje o Hrad informovala ve středu předsedkyně komunistů Kateřina Konečná. Ta ostatně již v lednu zveřejnila na sítích společný snímek se Skálou s dovětkem, že se „něco chystá”.

„Nejste-li miliardář nebo tunelář, musí vyjít jako nejlepší volba,” uvedla ke Skálovi Konečná.

Skála získal 46 z 88 hlasů, Vojtěch 24.

Mela u komunistů. Na Hrad chce Filip i Skála

Prezidentské volby

„Pokud hlasování dopadne v můj prospěch, tak to nebude sektářský projekt. Chci se hodně rozkročit. Opřít se o spoustu lidí z osvícené intelektuální sféry, levicová hnutí. Bude to široký vlastenecký projekt,“ popisoval Skála ještě před rozhodnutím strany vizi své kandidatury.

Strana vejpůl

Jiní mu velké šance nedávají. „Určitě nejsme strana, která může silným hlasem promluvit v prezidentské volbě. Zvláště když nominujeme straníka, tak si z části řešíme spíše naše problémy, než že bychom tímto tvořili politiku,“ řekl Právu exposlanec Jiří Dolejš, podle něhož je se strana „vejpůl“.

Komunisté loni na podzim vypadli ze Sněmovny, Skála se tak patrně nebude moci spoléhat na nominaci poslanců či senátorů a bude muset sesbírat 50 000 podpisů občanů.

„Můj osobní názor je, že postavit vlastního kandidáta není úplně ideální řešení. I s ohledem na to, že v aktuální pandemické situaci a vyhrocení mezilidských vztahů ve společnosti je sběr 50 tisíc podpisů docela velký problém,“ řekl Právu exposlanec a místopředseda strany Leo Luzar. „Přikláněl jsem se spíše k tomu počkat, abychom viděli, kdo bude kandidovat a jestli bude vygenerován levicový kandidát, na kterém jsme schopni se shodnout,“ dodal s tím, že většinový názor užšího vedení byl v tuto chvíli jiný.

Prezidentské volby by se měly konat počátkem příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám