Hlavní obsah

Mela u komunistů. Na Hrad chce Filip i Skála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvnitř mimoparlamentní komunistické strany se odehrává další bouřlivá debata. Do prezidentských voleb, které se uskuteční za rok v lednu, chce KSČM poprvé postavit vlastního kandidáta, i když v nedávných volbách utrpěla debakl. Nápad přišel nečekaně, což někteří straníci kritizují.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Vojtěch Filip

Článek

Vybírat navíc budou pouze ze dvou jmen, jak upozornily Seznam Zprávy. Nominaci má expředseda Vojtěch Filip a Josef Skála, který zastupuje radikální křídlo.

Vedení KSČM spěchá, ačkoliv v květnu se uskuteční řádný sjezd KSČM, který by o nominaci mohl rozhodnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Skála.

„Dnes (pondělí) se hlasuje o dvou kandidátech,“ potvrdila Právu šéfka strany Kateřina Konečná, která patrně bude chtít funkci obhájit a buduje si ve straně podporu.

Definitivně jasno by mělo být o hradní nominaci do konce týdne. Jména potvrdit předsedkyně nechtěla.

Náznaky jsou ale patrné. Před dvěma týdny totiž na sociálních sítích zveřejnila fotografii se Skálou a se slovy: „Dnes jsme se setkali s Josefem Skálou. A něco se chystá. Už brzy se dozvíte víc.“

Miliardář Janeček oznámil kandidaturu na prezidenta

Prezidentské volby

Skála Právu potvrdil, že ho v nominaci na Hrad Konečná podpořila. „Řekla, že by chtěla, abych kandidoval na prezidenta, že by to mohlo pomoci straně vylepšit její obraz,“ řekl.

„Pokud hlasování dopadne v můj prospěch, tak to nebude sektářský projekt. Chci se hodně rozkročit. Opřít se o spoustu lidí z osvícené intelektuální sféry, levicová hnutí. Bude to široký vlastenecký projekt,“ vysvětlil.

Z levicových intelektuálů jmenoval třeba sociologa Jana Kellera nebo Lenku Procházkovou. Skála několikrát neúspěšně kandidoval na předsedu, naposledy loni v říjnu.

O hlasy straníků usiluje také dlouholetý předseda Vojtěch Filip.

Část KSČM mu ale zazlívá úpadek strany, který loni v říjnu vyvrcholil tím, že se poprvé od vzniku republiky nedostala KSČM do Sněmovny. Filip tehdy rezignoval hned po sečtení většiny hlasů.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Ambice strany v boji o Hrad ale nevidí všichni členové strany tak růžově. Mimo jiné proto, že strana nemůže sáhnout po podpisech poslanců nebo senátorů. Žádné už nemají. Kandidát tak bude muset nasbírat 50 tisíc podpisů v ulicích.

„Nepovažuji to za promyšlenou akci. Jako mimoparlamentní strana nemáme sílu a posílat do této funkce straníky, bez ohledu na jméno, není šťastné,“ popsal Právu jeden z informovaných členů.

Problematická je podle něj i nominace Skály a Filipa. „Ta jména symbolizují vnitřní hádky a upřímně řečeno, nedají se spojovat s heslem Šance na změnu,“ odkázal na volební heslo předsedkyně Konečné.

Rakušan už se rozhodl, do boje o Hrad nepůjde

Domácí

Vhodnější se některým zdá podpořit nestraníky. Zaznívá opět jméno bývalého europoslance za KSČM Vladimíra Remka nebo odborového předáka Josefa Středuly.

Ani jeden z nich zatím svou kandidaturu oficiálně neohlásil, ani zájem o záštitu od komunistů. Podle Konečné ale není tato varianta ve hře. Ústřední výbor strany rozhodl, že navrhnou svého zástupce.

Odešla z KSČM, chce do Senátu

Na podzim budou komunální a senátní volby. Zatím není jasné, se kterými subjekty a kde případně spojí komunisté síly.

Samostatnou kandidaturu do Senátu za mostecký obvod už ohlásila bývala poslankyně Hana Aulická Jírovcová, která v polovině prosince z KSČM vystoupila.

Vedly ji k tomu hlavně dlouhodobé neshody v okresní buňce. „Bohužel k tomu nezazněla žádná komunikace z vedení strany. Pro mě je to tedy uzavřená věc,“ řekla Právu.

Vedle příprav na volby řeší komunisté stabilizaci stranické kasy. Po vypadnutí z dolní komory přišli o 15 poslanců, což činí roční ztrátu 13,5 milionu korun. Přitom jen za volební kampaň utratili 31,7 milionu korun, byť to bylo podobné jako v roce 2017.

Michálek: Zpřísněme zákon o střetu zájmů. I na prezidenta

Domácí

Uskromnit se musela centrála v pražské ulici Politických vězňů, kde se nabídla velká část prostorů k pronájmu.

Podobně chce strana využít nemovitosti v regionech. Došlo i na propouštění, byť Konečná odmítá kopírovat ČSSD, která musela zrušit funkce okresních předsedů.

„Nerada bych šla cestou, jakou šly jiné strany, že si ponechaly v kraji jednoho člověka. Chceme zachovat okresní výbory. Lidé tam nemusí fungovat denně, ale občané budou vědět, na koho se obrátit,“ uvedla Konečná.

V pražské centrále je momentálně zaměstnáno kolem 30 lidí, šest bylo nedávno kvůli úsporám propuštěno.

Reklama

Výběr článků

Načítám