Hlavní obsah

Jirovec: S kontrolou petičních archů kandidátů na Hrad nám pomáhá automat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec nemá obavy, že by resort nedokázal v šibeničních termínech zkontrolovat všechny petice prezidentských kandidátů na Hrad. Úředníkům totiž pomáhá automat.

Foto: MV ČR

Ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec

Reklama

Článek

Podle lhůt, které vyplývají z volebního zákona, musí ministerstvo vnitra do 14. listopadu zkontrolovat, jestli kandidáti na prezidenta odevzdali úplné kandidátní listiny. Jak to chcete stihnout?

Do 14. listopadu musíme zvládnout zkontrolovat pouze formální náležitosti kandidátní listiny, na kontrolu petičních archů máme termín do 24. listopadu. V první fázi kontrolujeme, jestli petice každého občanského kandidáta má alespoň 50 tisíc úplných řádků, tedy jestli jsou u každého petenta uvedeny všechny údaje, které stanoví volební zákon.

Ve druhé fázi vybereme z těch více než 50 tisíc náhodný vzorek 8,5 tisíce řádků. U nich ověříme, zda jde o údaje, které odpovídají existující osobě, a jestli ta současně naplňuje podmínky pro voliče. Pokud zjistíme, že je chybovost menší než tři procenta, tyto chybné řádky odečteme z celkového počtu. Když je chybovost vyšší než tři procenta, zkontrolujeme další vzorek 8,5 tisíce řádků.

Když zjistíte, že i v druhém vzorku je víc než tři procenta chyb, co se stane?

Třetí vzorek se už nekontroluje, ale z celkového počtu podpisů se odečte průměrná chybovost za oba vzorky. Tedy když v jednom vzorku budou čtyři procenta chyb, ve druhém šest, tak se kandidátovi odečte průměr – pět procent.

Když toto odečtete a kandidát pak nemá 50 tisíc podpisů?

Tak nesplnil podmínku a nemůže kandidovat.

Celkově je 21 kandidátů, tím pádem budete muset zkontrolovat hodně podpisů, zvládnete to?

Zvládneme to, už je to třetí volba. Pomáhají nám i další zaměstnanci ministerstva vnitra, než je pouze odbor voleb. Také nám pomáhá poloautomatizovaný systém. Navíc i kdyby kandidát přinesl 200 tisíc podpisů, tak my nekontrolujeme všechny, ale pouze vzorek 8,5 tisíce.

Kdo chce váš hlas? Jména všech 21 uchazečů o Hrad s volebním účtem

Prezidentské volby

Tyto vzorky jsou kontrolovány poloautomaticky, protože petice se skenují, přepisují se do datových vět a automat to kontroluje a srovnává proti registrům obyvatel. Když z toho vypadne něco chybového nebo neztotožněného, teprve pak to fyzicky zkontrolujeme.

Musíme to stihnout do 24. listopadu, abychom 25. listopadu mohli vydat rozhodnutí.

Dokdy se poté mohou kandidáti odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu?

Dne 25. listopadu bude vydáno rozhodnutí, které musíme zveřejnit. Třetí den od zveřejnění rozhodnutí dostanou kandidáti a pak mají dva pracovní dny na podání žaloby. Tedy to musí stihnout do 30. listopadu.

To je hodně krátká lhůta.

Takto striktně je to v zákoně. Ale vzhledem k tomu, že musíme ještě vytisknout hlasovací lístky v milionech kusů a volba je 13. ledna, tak to jinak nejde.

Kolik času má na rozhodnutí Nejvyšší správní soud?

Má na to patnáct dní ze zákona, tedy musí rozhodnout nejpozději do 16. prosince, kdy Státní volební komise vylosuje pro jednotlivé kandidáty volební čísla.

Když neuspějí u Nejvyššího správního soudu, mohou se obrátit na Ústavní soud?

Mohou, ale už to nemá vliv na volby, ty běží. Není tam odkladný účinek ze zákona.

Stalo se, že prezidentský kandidát uspěl u Nejvyššího správního soudu?

V roce 2012 uspěla Jana Bobošíková, protože ministerstvo vnitra chybně interpretovalo odečet.

Nebude problém v tom, že některým prezidentským kandidátům podepsali listinu zároveň končící a začínající senátoři?

V tomto případě zastáváme názor, že je důležité, zda kandidaturu podepsala osoba, která byla senátorem v době podepsání kandidátní listiny.

Úskalí s podpisy pro kandidaturu na Hrad. Soud je přísnější než vnitro, říká právník Wintr

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám