Hlavní obsah

„Andrej je tvrdej, žádnej poseroutka“. Babiše přivítali v Košťanech

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve středu pouhé tři dny po oznámení kandidatury na prezidenta vyrazil přesvědčovat voliče do Ústeckého kraje. Tentokrát se s občany hodlá setkávat více v restauracích či knihovnách, navštěvovat chce také firmy. Proslulý karavan bude plnit spíše pouze roli reklamního banneru.

Předseda hnutí ANO Andrej BabišVideo: Novinky

 

Reklama

Článek

Dvoudenní výjezd do Ústeckého kraje zahájil Babiš v poledne v Košťanech v místní knihovně, následně navštíví Osek, Duchcov, Bílinu a Teplice. Ve čtvrtek odpoledne pak zamíří do Ústí nad Labem.

Babiš hodlá změnit rétoriku: Nabízím empatii, povedu pozitivní kampaň

Prezidentské volby

Do Košťan Babiš dorazil v poledne, před místní knihovnou na něj čekalo několik desítek příznivců, kteří prezidentského kandidáta okamžitě obklopili a začali se s ním zdravit a blahopřát mu. Z odpůrců nepřišel nikdo.

„Prezident může dělat ekonomickou diplomacii, může mluvit s ostatními prezidenty. Může být aktivní v podpoře našich firem,“ dodal v Košťanech s tím, že ale zatím „jsou volby daleko a vše je o lidech“.

„Dlouho jsme o tom v rámci hnutí mluvili. Myslím si, že je dobře, že naše hnutí má kandidáta, i když ty predikce jsou takové, že náš kandidát nemá moc šance, teda já, ale proč to nezkusit. Myslím si, že mám co nabídnout,“ řekl svým voličům Babiš.

Působil smířlivěji

Při oficiálním oznámení kampaně v pondělí Babiš oznámil, že hodlá vést pozitivní kampaň, protože „nekandiduje proti někomu“, ale pro lidi. Na rozdíl od minulých měsíců, kdy Babiš a karavanem objížděl republiku a tvrdě se vymezoval vůči svým politickým oponentům a vládě, v Košťanech působil a mluvil smířlivěji, ačkoliv si neodpustil připomenout, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) koná pomalu a nedělá pro české občany dost.

„Má to těžké. Ti, co neumí strhnout lidi, tak si aspoň rýpnou, i když tomu nerozumí, jen aby poškodili někoho,“ reagoval na dotaz jeden z přítomných seniorů, zda věří, že Babišovi, který je jinak ve svých vyjádřeních často impulzivní, smířlivá rétorika vydrží.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se poprvé po oznámení kandidatury na prezidenta ČR setkal s občany v Košťanech na Teplicku.

Hlas tohoto postaršího muže, který si nepřál sdělil své jméno, má Babiš prý jistý. „Volím ho pořád a jasně, že budu i teď. Andrej je dobrej, je to Slovák, má tvrdou povahu. Není to žádnej poseroutka. On i Alena Schillerová jsou tahouni, pamatují na důchodce. Vláda sice něco dělá, ale je to slabota, jen aby se neřeklo. Připadá mi to, jako když jdou děti pozdě do školy, ono už zvonilo. Vždycky s něčím přijdou a pak to napravují, ale je to pozdě,“ popsal muž důvody své podpory.

Chce být urputný a laskavější

Záměr zúčastnit se prezidentského klání oznámil Babiš v neděli večer, v pondělí jej pak podpořilo předsednictvo hnutí ANO. Babiš následně přislíbil, že bude i nadále urputný, ale laskavější. Heslem kampaně bude „Pomáhá lidem, proto Babiš“.

„Mým prvním zájmem by byla Česká republika. Můžu slíbit, že se nikdy nic nezmění na mé urputnosti i pracovitosti. Za dobu, co jsem v politice, si dokáži prosadit svou nebo pro to udělám maximum. Nabízím empatii, sociální cítění a zdravý selský rozum,“ prohlásil v pondělí Babiš.

Od května Babiš brázdil republiku svým karavanem a setkával se s občany. Veškeré tyto aktivity popisoval jako předvolební kampaň na podporu kandidátů hnutí ANO před zářijovými komunálními a senátními volbami.

Část veřejnosti jeho „spanilé jízdy“ považovala za nepřiznanou prezidentskou kampaň, což Babiš opakovaně odmítal.

Část výdajů za tyto výjezdy, a to v období od termínu vyhlášení prezidentských voleb, tedy 1. července, do října, kdy skončily komunální a senátní volby, bude muset započítat podle zákona do svého limitu na prezidentskou kampaň.

Babiš dorazil do Ústí. Odpůrci a příznivci se do sebe pustili

Domácí

I vzhledem k chladnému počasí, které nás v příštích měsících čeká, Babišův tým bude pořádat setkání s voliči v předem vytipovaných podnicích, jako jsou restaurace, knihovny apod.

Součástí nicméně zůstane i známý karavan, který dostane nový polep. Sloužit však bude spíš pouze jako reklamní poutač.

Přesun mítinků do vnitřních prostor, kde bude omezená kapacita, by navíc mohl částečně eliminovat také střety mezi příznivci a odpůrci. Během letní karavanové tour totiž řadu mítinků provázely nejrůznější incidenty.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Andrej Babiš na své první zastávce v Košťanech na Teplicku

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám