Hlavní obsah

Pellegrini musel podat výkon jako Zeman, napsal slovenský tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podle deníku Sme se po prvním kole prezidentských voleb na Slovensku říkalo, že pokud má Peter Pellegrini vyhrát, musí předvést výkon na úrovni Miloše Zemana z roku 2018 – a povedlo se mu to. Podle listu tak Pellegrini s přehledem porazil konkurenta, exministra zahraničí Ivana Korčoka.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Peter Pellegrini

Článek

Deník Sme hodnotí vítězství Pellegriniho jako razítko od občanů, že dosavadní politika současné vládní koalice, jejíž součástí je i Pellegriniho strana Hlas, je nijak nezneklidňuje. „Nevíme, zda se Pellegrini bude chovat doslova jako sluha, ale na hledání vzdoru v jeho povaze bychom potřebovali hmotnostní spektrometr,“ konstatuje list.

Deník Pravda upozorňuje na mimořádně rozdělenou slovenskou společnost, ale zároveň konstatuje, že Pellegrini získal v prezidentských volbách víc hlasů než současné vládní strany v zářijových parlamentních volbách dohromady. „Peter Pellegrini dokázal oslovit přes 1,4 milionu voličů,“ uvedl list.

Co znamená vítězství Pellegriniho? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

„Pellegrinimu pomohlo strašení, že Korčok zatáhne Slovensko do války, resp. že vyšle naše vojáky na Ukrajinu. I když takovéto kompetence prezident nemá, na velkou část voličů to pravděpodobně zabralo. Strach je nejsilnější mobilizační prvek,“ konstatovala Pravda.

Web Aktuality.sk ve svém komentáři uvedl, že Pellegriniho vítězství je i vítězství Roberta Fica: „Pokud měl být Prezidentský palác symbolem odporu proti Ficově zlovládě, tak padl. Vítězství Pellegriniho znamená, že následující volební období bude mít vláda svého prezidenta. Pellegriniho vítězství není dobrou zprávou pro zahraničně-bezpečnostní ukotvení Slovenska, pro naše spojence a partnery v Evropě a ve světě.“

„Tohle vám nezapomenu,“ opřel se poražený Korčok do Pellegriniho

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám