Hlavní obsah

Opozice patří na psychiatrii. Uspěla negativní kampaň. Novinky sbírají reakce špiček slovenské politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhořčení z kampaně na obou stranách. Reportéři serveru Novinky.cz zpovídali přímo v Bratislavě přední slovenské politiky. Bezprostřední komentář k výsledku prezidentské volby dal exprezident Andrej Kiska, předseda maďarské Aliance Krisztián Forró i další politické špičky.

Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Vítěz prezidentských voleb na Slovensku Peter Pellegrini se vyjadřuje k výsledkům po boku bývalého prezidenta Ivana Gašparoviče a premiéra Slovenska Roberta Fica

Článek

„Byla to úspěšná negativní kampaň,“ zhodnotil pro Novinky výsledek bývalý slovenský prezident Andrej Kiska. „Snažil se udělat z pana Korčoka agenta války, tak mu to vyšlo,“ doplnil na Pellegriniho adresu.

Odmítl, že by teď byla slovenská demokracie ohrožena. „Žádný boj není prohraný, pokud ho sami nevzdáme,“ řekl Novinkám.

Rozhovor s Andrejem KiskouVideo: Novinky

Ministr vnitra za Pellegriniho stranu Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok odmítl, že by jejich kampaň byla neférová. Souboj dvou rivalů podle něj bývá ostrý.

Co znamená vítězství Pellegriniho? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Volby

„Jsem rád, že navzdory štvavé mediální kampani nevládních organizací, médií i části opozice, která z mého pohledu patří na psychiatrii, to dopadlo, jak to dopadlo, a Peter Pellegrini bude prezidentem, z čehož mám velkou radost,“ řekl reportérovi Novinek.

Matúš Šutaj EštokVideo: Novinky

Radost z Pellegriniho vítězství neskrýval ani předseda maďarské strany Aliance Krisztián Forró, který dříve vedl Stranu maďarské koalice. „Jsem velmi rád, že tomu pomohli i Maďaři,“ řekl Novinkám.

Osobně přišel Pellegriniho podpořit v sobotu do volebního štábu. Maďarská menšina ve slovenském parlamentu zastoupena není. Užší spolupráci by mohli Maďaři teď navázat právě s novým s prezidentem.

Krisztián ForróVideo: Novinky

„Jako maďarská aliance jsme několikrát zdůrazňovali, že chceme být spojkou mezi Maďarskou republikou a Slovenskou republikou. Je pro nás důležité, aby mezi sebou tyto dvě země spolupracovaly a tyto dva národy spolu žily co nejlépe,“ řekl Forró.

Dlouholetý politik a předseda Národní rady Slovenské republiky Peter Pellegrini v druhém kole prezidentských voleb získal 53,12 procenta hlasů. Pro jeho protikandidáta, diplomata Ivana Korčoka hlasovalo 46,87 procenta voličů.

Novým prezidentem Slovenska bude Pellegrini

Volby

Fico: Referendum o vládě dopadlo dobře

Do Pellegriniho štábu přišel po sečtení většiny volebních okrsků i předseda největší vládní strany Směr-sociální demokracie Robert Fico. Připomněl, že i on se o post prezidenta v minulosti neúspěšně ucházel.

Ve svém ostrém projevu se spokojený Fico mimo jiné trefoval do progresivistů, neziskových organizací, Korčoka i médií. „My jsme neřekli, že mají být slovenské volby referendem o vládě. Tak od vás, kteří jste to psali, čekáme, že napíšete, že referendum dopadlo dobře,“ hlásal Fico.

Stejně jako Fico poblahopřál k vítězství i bývalý prezident Ivan Gašparovič, který je zakladatelem nacionalistického Hnutí za demokracii. „Nejdeme do takové krize, jako nás straší, že jdeme řeckou cestou. Všichni společně to nedovolíme,“ řekl Gašparovič.

Robert Fico a Ivan Gašparovič na TK Petera PellegrinihoVideo: Novinky

„Jsem zklamaný“

Výsledky byly sečteny z většiny už kolem půl dvanácté v noci. První vystoupil diplomat Ivan Korčok. „Jsem zklamaný. Jsem upřímně zklamaný a rozčarovaný. Duší jsem ale sportovec, a tak výsledek respektuji,“ reagoval poražený kandidát.

„Na Slovensku se můžete stát prezidentem tak, že budete nejenom šířit nenávist, bičovat vášně a posílat lidi na barikády, ale že z toho druhého, tedy ze mě, uděláte kandidáta války. To vám nezapomenu. Nejen kvůli mým dvěma synům, ale i kvůli občanům Slovenska,“ zdůraznil Korčok.

Projev Ivana Korčoka po sečtení hlasůVideo: Novinky

Naopak Pellegrini při svém projevu několikrát zopakoval, že se na něj může současná vláda vedená Směrem spolehnout. Aniž by konkrétně jmenoval, kritický byl k počínání prezidentky Zuzany Čaputové a jejího předchůdce Andreje Kisky. Prezidentský palác se podle něj stal za tu dobu „opozičním oportunistickým mocenským centrem“, které „škodilo vládě a státu v zahraničí“.

Projev Petera Pellegriniho po sečtení hlasůVideo: Novinky

„Udělám všechno pro to, aby Slovensko, ať už se to někomu líbí, nebo ne, zůstalo na straně míru, ne války. Ať mě za to kritizuje, kdo chce,“ řekl také Pellegrini.

Funkce se Peter Pellegrini ujme 15. června, kdy skončí mandát Zuzany Čaputové.

„Tohle vám nezapomenu,“ opřel se poražený Korčok do Pellegriniho

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám