Hlavní obsah

„Tohle vám nezapomenu,“ opřel se poražený Korčok do Pellegriniho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Ivan Korčok si při svém proslovu po sečtení většiny okrsků neodpustil kritiku svého soupeře za jeho kampaň. „Toto vám nezapomenu,“ vzkázal Pellegrinimu.

Projev Ivana Korčoka po sečtení hlasůVideo: Novinky

 
Článek

Korčok začal svůj proslov smířlivě. „Jsem zklamaný. Jsem upřímně zklamaný a rozčarovaný. Duší jsem ale sportovec, a tak výsledek respektuji,“ reagoval Korčok.

Zdůraznil, že věří, že Pellegrini bude takovým prezidentem, jak jej popisuje ústava: že bude nezávislý a bude funkci vykonávat podle vlastního přesvědčení a bez jakýchkoliv příkazů. „Toto přeji nejen jemu, ale také celé Slovenské republice,“ doplnil neúspěšný kandidát.

Novým prezidentem Slovenska bude Pellegrini

Volby

Vášně ještě gradovaly

Následně ale ve své rétorice přitvrdil: „Viděli jsme, že prezidentem republiky se může stát člověk, který vede netransparentní kampaň, při které není vidět, odkud proudí peníze.“

„Viděli jsme, že prezidentem se může stát člověk, který šíří nenávist a bičuje vášně, který z toho druhého udělá kandidáta války,“ burcoval Korčok s roztřeseným hlasem.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Prezidentský kandidát Ivan Korčok přijal volební porážku a pogratuloval Pellegrinimu k vítězství

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ve volebním štábu Ivana Korčoka panovala postupem sobotního večera ponuřejší atmosféra

Vášně ještě gradovaly. „Tohle vám nezapomenu. Nezapomenu vám to nejen kvůli mým dvěma synům, ale i kvůli občanům Slovenské republiky,“ doplnil neúspěšný kandidát.

„Rozhodla nejen vysoká účast, ale rozhodl strach. Ten strach šířili ti, kteří jsou schovaní ve státních funkcích,“ doplnil Korčok.

Voličům poděkoval za to, že mu odevzdali hlas. „Odcházím zklamaný, ale ne zlomený,“ uzavřel Korčok.

Po sečtení 100 % okrsků získal vítězný Pellegrini v druhém kole prezidentských voleb 53,12 % hlasů od 1 409 255 voličů. Poraženému Korčokovi dalo hlas 1 243 709 voličů, tedy 46,87 % lidí. Volební účast dosáhla 61,1 %.

Anketa

Jste spokojení s výsledkem slovenských prezidentských voleb?
Ano, takový výsledek jsem očekával.
39,7 %
Ano, i když jsem čekal vítězství protikandidáta.
1,7 %
Ne, měl vyhrát protikandidát.
52,5 %
Slovenské volby mě vůbec nezajímají.
6,1 %
Celkem hlasovalo 60049 čtenářů.

Minuta po minutě. Jak probíhaly volby prezidenta na Slovensku

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám