Hlavní obsah

Strany na jižní Moravě chtějí vyšachovat vítězné ANO

Jihomoravský kraj
Aktualizováno

Jihomoravský kraj by měla nově vést čtyřkoalice KDU-ČSL, Pirátů, ODS a Starostů pro jižní Moravu. Oznámil to krátce po ohlášení výsledků krajských voleb krajský lídr lidovců Jan Grolich s tím, že s ANO se při koaličním vyjednávání nepočítá. Hnutí přitom vyhrálo volby.

Strany na jižní Moravě chystají koalici bez ANO

 
Článek

„Samozřejmě se zástupci ostatních zvolených stran jednat budeme, dohodu o koalici ale již považuji za formálně uzavřenou,“ řekl Grolich novinářům. Právě on by měl být novým hejtmanem.

To spiknutí nenávisti je neuvěřitelné, okomentoval Babiš volby

Krajské volby

Grolich, který doposud řídí obci Velatice na Vyškovsku, se sice s lídrem ANO a dosavadním hejtmanem Bohumilem Šimkem ještě sejde, nicméně podle něj je dohoda na čtyřkoalici jasná. S podepsáním koaliční smlouvy počítá předběžně v pondělí s tím, že v neděli se doladí ještě její poslední detaily.

Nová koalice bude mít v zastupitelstvu 37 z 65 křesel. Podle lídra KDU-ČSL již nechce do koalice další uskupení.

Vítězné ANO zřejmě obejdou i v Pardubickém kraji

Krajské volby

Při volbách do Jihomoravského kraje se tedy s největší pravděpodobností odehraje stejný scénář, jako při komunálních volbách v Brně, kde sice ANO volby vyhrálo, přesto ale ostatní strany vytvořily koalici a ANO následně skončilo v opozici.

Ještě před ohlášením výsledků voleb Šimek (ANO) odešel z volebního štábu svého hnutí na návštěvu do štábu Pirátů. V tu chvíli ale již jejich předseda vyjednával o nové koalici. Současnou koalici tvoří ANO, ČSSD, Starostové pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám