Hlavní obsah

ČSSD propadává v krajských volbách. Na severu Čech to vypadá na konečnou

Novinky, jas

Dvouciferný výsledek bude úspěch, avizoval v sobotu při příchodu do sídla ČSSD její předseda Jan Hamáček. Po sečtení více než poloviny okrsků se však v drtivé většině krajů strana k dvoucifernému výsledku neblíží. V některých krajích to dokonce vypadá na konečnou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jan Hamáček s billboardem volební kampaně

Článek

Nejlépe se dle průběžných výsledků ČSSD daří v krajích, kde šla vládní strana do koalice s dalšími partnery.

V Pardubickém kraji koalice 3PK – Pro prosperující Pardubický kraj, kde se sociální demokraté spojili s hnutím Společně pro kraj a nezávislými, měli průběžně kolem 15 procent. Hranici 10 procent se blížila i koalice ČSSD se Stranou zelených v Královéhradeckém kraji.

Samostatně kandidující sociální demokracie naplňuje vizi dvouciferného zisku na Vysočině (11 procent). V jižních Čechách byla průběžná podpora 9 procent.

V dalších regionech byl dle průběžných výsledků patrný propad. V Karlovarském kraji byl zisk kolem 3 procent, v Plzeňském či Jihomoravském 6 procent, ve Zlínském 8 procent.

Liberecko a Ústecko zřejmě konečná

Sedm procent měla ČSSD v Moravskoslezském kraji. V Olomouckém, kde kandidovala s Patrioty Olomouckého kraje, se zisk blížil 5 procentům. Stejně si strana stála i ve středních Čechách.

Hamáček: Kandidáti za Lepší sever již nejsou členy ČSSD

Domácí

Jako propadák dle dílčích výsledků vypadá tříprocentní zisk strany v Ústeckém kraji, kde si vedení strany prosadilo vlastní kandidátku. Ještě hůře to pro sociální demokraty vypadalo na Liberecku, kde byl jejich zisk dvouprocentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám