Hlavní obsah

Šmarda: Výsledek ČSSD v Praze je zklamáním. Koalice byla šitá narychlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie získala v komunálních volbách v roce 2018 přes pět procent hlasů, letos sotva procento. Podle předsedy ČSSD Michala Šmardy je to tím, že kandidovali v koalicích.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Michal Šmarda

Článek

Od prezidenta Miloše Zemana, expředsedy ČSSD, jste schytal v neděli ostrou kritiku. Politoval volební zisk strany a řekl: „Je to velká strana, krásná, ale má naprosto neschopné vedení, protože úspěch každé politické strany se měří schopností vedoucích představitelů“. Jak to vidíte vy?

Respektuji, že pan prezident má svůj politický projekt Stranu práv občanů zemanovci (SPOZ). Pokud ji považuje za úspěšnější než naši stranu, tak si myslím, že se mýlí. Ale samozřejmě to může být něčí názor. (SPOZ získalo 0,01 procent hlasů, mají devět zastupitelů, pozn. red.)

Levicové strany patří v letošních volbách k poraženým. Podle statistického úřadu jste letos přišli o téměř tři pětiny zastupitelů a sestupná trajektorie pokračuje.

Jedním z důvodů, proč máme méně zastupitelů, je, že jsme se účastnili celé řady koaličních projektů, z nichž některé byly úspěšné, některé ne. Ale myslím si, že je dobře, že se sociální demokracie neuzavírá do sebe a snaží se navazovat spolupráci s podobně smýšlejícími projekty nebo osobnostmi. Je to podle mě cesta do budoucna a vývoj české politiky to ukazuje čím dál víc.

Levice zcela propadla, více zastupitelů budou mít SPD a ANO

Komunální volby

A není nižší zisk právě důsledkem toho, že značka ČSSD nebyla samostatně tolik vidět, jak vám vyčítali političtí konkurenti?

V celé řadě míst jsme uspěli ať už se samostatnými (např. Bohumín, Karviná), nebo koaličními kandidátkami. Tam, kde jsme uspěli, se zřejmě rodí nová generace sociálnědemokratických politiků, kteří díky úspěchu a energii, kterou do toho dali, mají šanci na úspěch.

Mimochodem, co říkáte na debakl koalice Solidarita (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) v Praze, v jejímž čele stála bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Na magistrát se nedostali. Získali jen dvě procenta, dokonce méně než Motoristé.

Ten projekt neuspěl. Je to pro mě velké zklamání a důkazem, že takovýto projekt se nedá nachystat za tři čtyři měsíce, ale vyžaduje mnohem delší a poctivější práci. Zkrátka nemůžete každých pět měsíců představovat nový projekt a čekat, že se s ním lidé sžijí a najdou pro něj sympatie. Zjevně jsme doplatili na to, že byl projekt šitý na poslední chvíli, a navíc proti němu vystupovali někteří bývali sociální demokraté, kteří si zakládali alternativní projekty. Ty byly sice ještě méně úspěšné, ale určitě nás poškodili.

Na kampani jste tentokrát museli dost šetřit. Neříkáte si, že jste mohli dopadnout lépe, kdyby se do propagace přece jen dalo trochu víc?

Samozřejmě, že mnohem populárnější - a proto mě vždycky pobaví úšklebky některých bývalých představitelů ČSSD - je člověk, který dluhy dělá, nikoliv ten, který je platí. Přesto jsou v životě a ve společnosti potřeba oba tito lidé. My už jsme těch představitelů, kteří uměli dělat dluhy, měli dost. Teď je zase musíme platit. Tak už to v životě chodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám