Hlavní obsah

Kandidovali v Dolních Věstonicích do zastupitelstva, aniž by o tom věděli

Dolní Věstonice

Mysleli, že podepisují souhlas, aby nezávislé sdružení mohlo kandidovat ve volbách v Dolních Věstonicích na Břeclavsku. Po zveřejnění seznamu kandidujících ke svému překvapení zjistili, že kandidují do sedmičlenného zastupitelstva.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

Oldřich Klanica, jehož jméno se objevilo na kandidátce volební strany Za spokojený život, se ohradil proti tomu, že by tuto konkrétní kandidaturu přijal. Další dva lidé nechtěli kandidovat vůbec. Když zjistili, že se uchází o místo ve vedení obce, obrátili se hned s nesouhlasem na obecní úřad.

„Byla jsem pověřena panem Oldřichem Klanicou ke zveřejnění prohlášení: Pan Oldřich Klanica nebyl osloven s kandidaturou za volební stranu Za spokojený život, ani by s ní nesouhlasil. Jeho jméno bylo zneužito,“ informovala na základě pověření starostka Jaroslava Rajchlová (Věstonický spolek).

Osobní animozity

„Vědomě podepsal, že bude kandidovat. Měl dostatek času na to si to rozmyslet. Mrzí mě to, že se tak rozhodl,“ řekla Právu Erika Svobodová, která se podílela na vzniku hned tří samostatných kandidátních listin.

„Vůbec jsem netušil, že bude s těmi podpisy tak šachovat. Myslel jsem, že budu na jiné kandidátce, ale dala mě tam, kde je jedničkou člověk, který je pro mne zcela nepřijatelný,“ odůvodnil rozhodnutí rezignovat Klanica.

Komunální volby: O mandát se ucházejí i dva 96letí

Komunální volby

Že nevěděl, s kým bude na kandidátce, potvrdila i Svobodová. „Chtěl být tam kde já. A to se stalo. Kdo další kandiduje, se mohl kdykoliv zeptat, však bydlí naproti,“ řekla. Ona sama jej neinformovala, kdo spolu s Klanicou tvoří nezávislé sdružení.

„Klanica je jediný, kdo z kandidátky odstoupil, dva další zůstávají a kandidují,“ tvrdila Právu. „Ta informace se nezakládá na pravdě,“ uvedla starostka. Na územně příslušný Městský úřad v Mikulově doputovaly tiskopisy, jejichž prostřednictvím všichni tři muži oznamují své rozhodnutí nekandidovat. V pátek dopoledne už bylo vydané i rozhodnutí, které odchod trojice z kandidátek potvrdilo.

Volby to neovlivní

Tajemník Městského úřadu v Mikulově Jiří Večeřa Právu sdělil, že případ nemá dopad na platnost voleb. „Na hlasovacích lístcích už zůstanou, jejich podoba už je uzavřená. Lidé u voleb pouze dostanou informaci, že tři konkrétní kandidující odstoupili. A v případě, že navzdory tomu dostanou nějaké hlasy, nebudou do výsledků započítané,“ uvedl.

V obci kandiduje pět uskupení, před čtyřmi lety soupeřila jen tři. „Vznik tří kandidátek, u jejichž vzniku paní Svobodová stála, má jediný cíl. Naředit hlasy. Ten způsob byl ale divný. Vždyť ona tam napsala i člověka, který zásadně k volbám nechodí a kandidovat nechtěl,“ dodal Klanica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám