Hlavní obsah

Komunální volby: O mandát se ucházejí i dva 96letí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma nejstarším kandidátům v zářijových volbách je 96 let a oba nominovala KSČM. Jsou jimi důchodci Milan Hejcman, který kandiduje do zastupitelstva Karlových Varů, a Marie Roušarová v Praze 6, kde má KSČM třináct kandidátů z pětačtyřiceti ve věku 90 let a více.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

O místo zastupitelů se hlásí také mnoho osmnáctiletých, což je nejnižší věková hranice pro volby. Nejvíc jich kandiduje v Praze – na magistrát i na radnice městských částí.

Většina z nich jsou studenti, jako například Tadeáš Štěpka (Mladé pirátstvo), který chce za Piráty na magistrát i do zastupitelstva Prahy 18. Tam kandiduje z druhého místa. „Jdeme vyhrát volby v Letňanech,“ neskrýval své odhodlání na Twitteru student gymnázia. Mezi osmnáctiletými jsou například i automechanik, programátor, číšnice nebo student-fotbalista.

Do Senátu chce herec, kardiochirurg i expremiér

Domácí

Obecní volby a první kolo voleb do Senátu se konají 23. a 24. září. Kandidátky zveřejnil Český statistický úřad jako vždy na www.volby.cz. V Česku je celkem 6258 obcí, v 11 z nich se volby neuskuteční kvůli nedostatku kandidátů nebo nepodané listině. Největší výběr bude do zastupitelstva Prahy, kam kandiduje 1064 lidí na 22 listinách.

Jen z jedné listiny budou voliči vybírat v 1778 obcích, jako například v nejmenší české obci Závist na Blanensku, kde znovu kandiduje pět stejných zastupitelů.

Zlatý z Mexika chce do Senátu

Nejvíc listin, a to 29, je v Hošťálkové na Vsetínsku. Na každé je však samostatně jediné jméno. Podobnou cestou se vydala i řada osmnáctiletých kandidátů.

Ve 27 obvodech budou po šesti letech volit nové senátory. V Karlových Varech budou moci lidé vybírat až z 11 kandidátů. Nejmenší výběr budou mít voliči v Ústí nad Orlicí, kde jdou do souboje jen dva lidé, takže může být jasno hned v prvním kole. Nejstaršímu kandidátovi do Senátu je 79 let. Je jím olympijský vítěz ve sportovní střelbě z Mexika 1968 Jan Kůrka (za SPD) v obvodu Plzeň-město. Do Senátu mohou kandidovat lidé starší čtyřiceti let.

Volby na radnice:
Kandiduje 195 398 lidí. Z toho 66 162 žen.
Průměrný věk je 48 let.
Bez politické příslušnosti je 86 procent kandidátů.
Volby do Senátu
Kandiduje 178 lidí, z toho 43 žen.
Průměrný věk je 56 let.
Bez politické příslušnosti je 40 procent kandidátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám