Hlavní obsah

Jednota SPOLU v plzeňských obvodech se začíná drolit

Soudružnost koalice SPOLU začíná v Plzni povolovat. Už ve dvou městských obvodech se z ní vyčlenila některá ze stran a přidala se k ANO, které v těchto částech Plzně zvítězilo.

Foto: Milan Váchal, ČTK

Plzeň (ilustrační foto)

Článek

V centrálním obvodu je už dohodnutá koalice po celoplzeňském vzoru, tedy ANO, Piráti, STAN. Pouze místo hnutí Pro Plzeň ji doplní TOP 09. ANO a topkaři zde byli v koalici už v minulém volebním období.

„Být za každou cenu v opozici asi nemá smysl,“ řekl Právu Ondřej Ženíšek (TOP 09), dosavadní a zřejmě i budoucí místostarosta tamní radnice. „Městskému vedení se to příliš nelíbí, ale mám souhlas místní organizace,“ podotkl Ženíšek s tím, že práce na obvodu „je především o lidech“.

„Kdybychom do toho nešli, stalo by se součástí koalice hnutí Pro Plzeň s někdejším starostou Jiřím Strobachem a tomu jsme chtěli zabránit,“ uvedl Ženíšek s tím, že obvodní kandidátka SPOLU byla nevhodně sestavená.

„Lídrem byl Petr Baloun (ODS), který má nulový koaliční potenciál. Upozorňovali jsme na to, ale nic se nezměnilo,“ podotkl Ženíšek, který o koalici s ANO podle svých slov již mluvil s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou.

„V rámci SPOLU jí to vadí, ale některé moje argumenty chápe,“ doplnil Ženíšek.

Plzeňský předseda TOP 09 Michal Vozobule situaci příliš komentovat nechtěl. „Musíme to zanalyzovat, vyslechnout si argumenty. Nějak se tím budeme zabývat. Ale nechci používat nějaká silná vyjádření, nechal bych to na vnitřním chodu strany,“ sdělil Vozobule.

Úplné Waterloo

V další velké plzeňské čtvrti - na Doubravce - se spojilo vítězné ANO pro změnu s ODS. I tady už obě strany spoluvládly uplynulé čtyři roky.

„Na vytvoření koalice ODS s hnutím ANO jsme se domluvili s našimi partnery ze SPOLU, kteří takový postup respektují,“ oznámil v tiskové zprávě Zdeněk Mádr (ODS), který tak bude dál doubraveckým místostarostou.

Koalice v Plzni už podporu SPD nepotřebuje. ANO, Piráty a STAN doplní nováček v zastupitelstvu

Domácí

Přestože v rámci celé Plzně SPOLU nad ANO těsně zvítězilo, člen vyjednávacího týmu ODS Radek Novák označil výsledek voleb na magistrátu za debakl.

„Dosáhnout patnácti mandátů za SPOLU je úplné Waterloo. Osobně proto doufám, že projekt SPOLU je již u konce,“ uvedl Novák.

Plzeňský lídr SPOLU David Šlouf (ODS) to ale v sobotu odpoledne viděl jinak. „Lidi komunální volby vzali trochu jako referendum o vládě. Ale jsem přesvědčený, že jít do voleb pod hlavičkou SPOLU chyba nebyla, bylo to rozumné řešení,“ řekl Šlouf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám