Hlavní obsah

Poslanci schválili změny volebního zákona, čekají je sociální předlohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili novelu volebního zákona ve třetím čtení. Upravit ho museli poté, co část zrušil Ústavní soud. Jednání začalo v 10:00, Novinky ho nabídly živě.

Záznam: Schůze Sněmovny ke schvalování volební novelyVideo: psp.cz

 
Článek

Novela ponechává 14 volebních krajů, úspěšnější strany mají být při rozdělování mandátů mírně zvýhodněny. Nově bude koalicím dvou uskupení stačit získat aspoň osm procent hlasů, vícečetným koalicím 11 procent.

Potvrzeno, pravidla pro sněmovní volby se změní

Parlamentní volby

Koalice stran a hnutí se tak do dolní komory dostanou snáze než v minulosti. Vyplývá to z úprav, které navrhl jako kompromisní předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), a jejichž schválení doporučil i ústavně-právní výbor.

Spor o volební zákon. Kvůli Bendově návrhu se pohádali i budoucí volební spojenci

Domácí

Výbor naopak již dříve odmítl návrh jeho předsedy Marka Bendy (ODS), podle něhož by o obsazení části poslaneckých křesel rozhodovali po volbách předsedové stran. Piráti to označili za protiústavní s tím, že by se jednalo o „návrh do devadesátých let“. To však Benda odmítl.

Strany ladí pravidla voleb. Většina chce zachovat 14 krajů, ANO je pro jeden

Domácí

Poslanci neschválili ani korespondenční hlasování ze zahraničí, úpravy vzniku poslaneckých klubů, vedení volební kampaně a zvýšení státních příspěvků koalicím.

Následně bude pokračovat mimořádná schůze k sociálním předlohám. Na jejím programu je návrh SPD na zpřísnění vyplácení dávek v hmotné nouzi a předloha ODS, podle níž by mohli přijít o část doplatku na bydlení a příspěvku na živobytí lidé, kteří nezaplatí pokuty za vybrané závažné přestupky.

V úvodním kole by měli poslanci projednat i návrh ČSSD, jenž upravuje například dlouhodobé ošetřovné a otcovskou dovolenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám