Hlavní obsah

Vězni zažalovali věznici. Chtějí vidět zatmění Slunce, kterému připisují náboženský význam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odsouzení z věznice Woodbourne ve státě New York zažalovali tamější vězeňský úřad za to, že jim nechce umožnit nadcházející zatmění Slunce. Odvolávají se na náboženský význam tohoto jevu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Šest žalujících z newyorského vězení Woodbourne podalo na konci minulého týdne k soudu hromadnou žalobu na místní Úřad pro nápravná zařízení a komunitní dohled, protože věznice jim nechce umožnit sledovat zatmění Slunce, ke kterému má na území Spojených států dojít v pondělí 8. dubna.

Žalující strana tvrdí, že zatmění má silný náboženský význam, přičemž v žalobě se uvádí jak křesťanské, tak muslimské vyznání společně s náboženstvím santería, v němž se prolíná katolická víra s duchovními prvky ze západní Afriky.

Rozvinulo se v zemích, které byly v minulosti koloniemi katolických mocností a kam byli převáženi otroci z Afriky.

Žaloba přišla jako reakce na to, že šéf vězeňského úřadu Daniel F. Martuscello minulý měsíc oznámil, že v době zatmění budou vězni uzavřeni v celách, a nebudou tedy moci zatmění pozorovat na dvoře.

Zdůvodnil to obavami o bezpečnost a následně to potvrdil také ředitel věznice Thomas Mailey. Ten však navíc doplnil, že zaměstnanci i vězni budou mít k dispozici bezpečnostní brýle pro případ, že by mohli zatmění pozorovat ze svých pracovišť či cel.

Tři muži se omylem zamkli v opuštěném vězení. Policisté je osvobodili a rovnou zatkli

Koktejl

Křesťanská sekce žalující strany zdůvodňuje náboženský význam zatmění tím, že podle Bible slunce potemnělo při ukřižování Ježíše Krista, muslimové se zase odvolávají na to, že se k zatmění váže speciální modlitba, a pro santeriány je podle webu The Washington Post zase důležité přinést duchovní oběť.

Přinejmenším podle některých hlasů z katolické obce však zatmění Slunce v tomto vyznání nemá prakticky vůbec žádný význam.

Kuriózní ovšem je, že celá kauza podle všeho začala u ateisty Jeremyho Zielinskiho, jenž je nyní hlavním žalujícím.

Ten již v lednu, tedy před vydáním zákazu, požádal, aby věznice uznala zatmění jako náboženskou událost. Argumentoval tím, že chce „oslavit vědecký úspěch, který je součástí širšího duchovního úsilí o pravdu a uvědomění.“

Vedení nápravného zařízení mu na začátku března vyhovělo a sdělilo mu, že dostane speciální brýle, aby mohl zatmění pozorovat.

O šest dnů později však přišel výnos, který vězňům pozorování zakazuje. Hned další den podal Zielinski stížnost, že mu úřad znemožnil pozorovat zatmění společně s ostatními, což je pro něj velice důležité.

Mají šanci

„Okamžiky, kdy se lidé značně odlišných vyznání sblíží v jediné společné radosti, jsou nesmírně vzácné,“ napsal tehdy Zielinski mimo jiné ve své stížnosti. S tím souhlasí i Madeline Byrdová ze skupiny advokátů, kteří vězně zastupují.

„Náboženská svoboda je základem nejen naší ústavy, ale i našeho společného lidství. Toto historické zatmění je nábožensky významné pro lidi mnoha různých vyznání a my bojujeme za právo každého z nich ho pozorovat,“ uvedla.

Soud bude muset rozhodnout velmi rychle, protože k zatmění dojde již za pár dnů. A navzdory tomu, jak absurdně může žaloba působit, vězni podle všeho nejsou úplně bez šance.

Americké federální zákony totiž značně dbají na náboženskou svobodu, takže soudce nakonec může požadavky vězňů vyhodnotit jako oprávněné. Jejich vyhlídky jsou tedy ve skutečnosti dost nadějné.

„Žalující strana pouze musí prokázat, že se jedná o opravdové náboženské přesvědčení. A skutečnost, že máte více žalobců hlásících se k více různým náboženstvím, dodává žalobě na důvěryhodnosti,“ naznačil možný výsledek Josh McDaniel z právnické fakulty Harvardovy univerzity.

A na jeho slova nakonec i došlo, protože vedení věznice ve čtvrtek 4. března uzavřelo dohodu a sledování zatmění jim umožnilo, informoval server Fox News.

Mladík utekl z vězení čtyři měsíce před propuštěním, pak dostal dalších 40 let

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám