Hlavní obsah

Černá díra na Zemi. Úchvatný pohled na zatmění z oběžné dráhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miliony lidí v Severní Americe si mohly v pondělí naživo vychutnat působivé úplné zatmění Slunce a díky záběrům se jím zprostředkovaně kochal i celý svět. Miliardáře Elona Muska však jen tak něco „přízemního“ neuspokojí, a tak na své síti X sdílel video zatmění Slunce, které natočila jeho družice z oběžné dráhy Země.

Zatmění Slunce zachycené z oběžné dráhyVideo: Starlink

 
Článek

Na více než 20sekundovém videu pořízeném z družice systému Starlink společnosti SpaceX je patrný stín Měsíce, jak dopadá na naši planetu.

Jak se Země otáčí, vypadá to, jako kdyby po zemském povrchu klouzala jakási záhadná „černá díra“.

Zatmění Slunce nastává, když se Měsíc pohybuje mezi Sluncem a Zemí a vrhá na Zemi stín, který v některých oblastech zcela nebo částečně blokuje sluneční světlo. Aby k úplnému zatmění došlo, musí být Slunce, Měsíc a Země v jedné přímce.

Stín Měsíce (neboli umbra) během zatmění byl viditelný i z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Foto: NASA

Měsíční stín na Zemi při zatmění Slunce, jak jej zachytili astronauti z paluby ISS, když vesmírná stanice putovala nad jihovýchodem Kanady

Zveřejněné foto i video ho zachycuje nad jihovýchodní Kanadou. Záběry pořídili astronauti z ISS, která se sama dostala do měsíčního stínu, informovala americká vesmírná agentura NASA.

Zatmění Slunce nad Severní Amerikou

Věda a školy

A jak vypadalo zatmění při pohledu z letadla, zachytili příslušníci posádky Arkansaské národní gardy. Záběry pořídili pří pondělním cvičném letu z Letecké základny Little Rock v americkém státě Arkansas.

Arkansaská národní garda zdokumentovala zatmění Slunce ze vzduchuVideo: Reuters

Úplné zatmění bylo pozorovatelné v pásu, který se táhl z Tichého oceánu přes Mexiko, USA a část Kanady do Atlantského oceánu.

Nad severoamerickým kontinentem „odstartovalo“ v pondělí ve 20:07 SELČ a po zhruba 183 kilometrů širokém tzv. pásu totality se úkaz až do 21:42 SELČ posouval 6500 kilometrů napříč kontinentem – přes Mazatlán na východě Mexika a 15 států USA až nad kanadský Newfoundland.

Na některých místech se lidé dočkali až čtyři a půl minuty dlouhé maximální fáze slunečního zatmění. A vlastně celá Severní Amerika mohla zažít přinejmenším částečné zatmění Slunce.

Záznam: Úplné zatmění Slunce pozorované v AmericeVideo: Reuters

Agentura Reuters zprostředkovávala pohledy na Měsícem zakryté Slunce z Torreónu, Mazatlánu (Mexiko), Fredericksburgu, Arlingtonu (Texas, USA), Millertonu (Oklahoma, USA), Indianapolisu (Indiana, USA) a od Niagarských vodopádů v americkém státě New York. Kochat se mohli lidé zprostředkovaně např. též záběry z města Burlington ve Vermontu.

V Evropě za dva roky, u nás až v roce 2135

Pro obyvatele kontinentálních Spojených států a Kanady se další příležitost pozorovat úplné zatmění naskytne v roce 2044.

„Na našem území bylo úplné zatmění Slunce vidět naposledy v roce 1706 a příští nás čeká 7. října 2135 (severně od Prahy). Nejbližší úplné zatmění Slunce v Evropě nás čeká 12. srpna 2026 ve Španělsku (u nás bude vidět jako výrazné částečné, zakryto bude 88,5 procenta slunečného disku),“ doplnil pro Novinky Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

SpaceX buduje obří síť špionážních satelitů pro tajné služby USA

Amerika

Ve stepi v Kazachstánu přistál modul s trojicí astronautů

Svět

Výběr článků

Načítám