Hlavní obsah

Úplné zatmění Slunce cestující sledovali přímo z letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že i cesta může být cíl, platilo víc než kdy jindy během pondělního letu Delta Airlines z Texasu do Michiganu. V hlavní roli totiž ani tak nebyla cílová destinace, nýbrž ničím nerušený pohled na zatmění Slunce z letadla. Cestující byli nevšední podívanou v oblacích uchváceni.

Zatmění Slunce mohli cestující sledovat z letadla.Video: Reuters

 
Článek

Spoj odstartoval z texaského Austinu, letěl ve výšce více než 9000 metrů a přistál v michiganském Detroitu. Poté, co byl o první oznámený vyhlídkový let takový zájem, že se rychle vyprodal, přibylo na poslední chvíli za účelem sledování zatmění ještě druhé letadlo.

Jedinečný zážitek

„Naprosto úžasné. Byl to můj vůbec nejlepší let s Deltou. Bylo neuvěřitelné vidět nádherné, překrásné zatmění Slunce. Musela jsem vidět úplné zatmění. Nepředstavitelné. Let byl energický,“ nešetřila pro Reuters, který zprávu zveřejnil, superlativy cestující Erin Perdueová. Pasažéři vybavení ochrannými čočkami sledovali úchvatnou podívanou z obou stran letadla.

„Let byl tak nevšední událostí. Zdálo se, že nikdy nebudu moci přijít s další tak specifickou situací, během které bych ji mohl požádat o ruku. Chtěl jsem, aby to byla zkušenost, ke které může dojít jednou za život, takže se mi to zdálo jako perfektní kombinace,“ uvedl cestující Neil Albstein, který požádal svou partnerku o ruku právě na palubě letadla během zatmění.

Napřed se v letadle vymočil do kelímku. Pak jej vylil na letušku

Cestování
Foto: Profimedia.cz

Zatmění Slunce bylo v Severní Americe viditelné v pondělí večer.

Úplné zatmění Slunce bylo z části Severní a Střední Ameriky viditelné v pondělí během až čtyři a půl minuty dlouhé maximální fáze slunečního zatmění v úseku mezi 20:07 a 21:42 tamního času podle konkrétní polohy.

Do velkých amerických měst jako Buffalo či Dallas, ale i části Kanady a Mexika se za účelem pozorování sjely obrovské davy z celého kontinentu. Podle zpráv úřadů se na cestu za tímto účelem vydalo více než pět milionů Američanů. Dalších zhruba 32 milionů obyvatel USA událost sledovalo ze svých domovů.

Pozorovat nevšední přírodní úkaz z letadla tak bylo zajímavým nápadem, jak si jej užít z jiné perspektivy. Cestující se navíc nemuseli obávat špatného počasí ani mraků, které by jim jedinečný zážitek mohly překazit.

Černá díra na Zemi. Úchvatný pohled na zatmění z oběžné dráhy

Věda a školy

Zatmění Slunce nad Severní Amerikou

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám