Hlavní obsah

Zásobovací loď Dragon letí k ISS. Veze vědecké experimenty i cibuli

Z Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral odstartovala ve čtvrtek v 19:29 SELČ nosná raketa Falcon 9 s nákladní lodí Dragon 2. Jedná se o již 22. zásobovací misi americké soukromé firmy SpaceX pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Tam má plavidlo s nákladem o celkové hmotnosti 3328 kg zakotvit v sobotu kolem jedenácté hodiny dopoledne našeho času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Falcon 9 odstartovala k ISS se zásobamiVideo: NASA, AP

 
Článek

K oddělení lodi od horního stupně rakety došlo ve čtvrtek podle plánu v 19:41 SELČ. Raketový stupeň pak zdárně přistál na autonomní přistávací plošině Of course I Still Love You v Atlantském oceánu.

Vezeného nákladu je podle agentury AP v kosmické lodi Dragon 2 celkem 3328 kilogramů.

Čtveřice astronautů se po půl roce na ISS vrátila na Zemi

Věda a školy

„Z toho 1948 kg je v hermetizované kabině a zahrnuje 920 kg vědeckých experimentů, např. pro studium vlivu kosmického letu na želvušky či mikrogravitace na symbiotický vztah sepiol kropenatých (chobotnice žijící v čistých vodách kolem Havajských ostrovů - pozn. red.) a bakterií Vibrio fischeri,“ popsal tuzemský odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Vliv jídla na psychiku ve vesmíru

Dále jde podle Václavíka o 345 kg hardwaru pro stanici včetně řídícího modulu Kurs pro modul Zarja na ISS, 58 kg počítačového vybavení, 52 kg vybavení pro výstupy do volného kosmického prostoru a 341 kg zásob pro posádku zahrnující i jídlo.

Mimo kontejnerů s potravinami se veze i zásoba čerstvého ovoce a zeleniny: červená jablka, pomeranče, cherry rajčata, cibule, citrony, papriky či avokádo. Některé balíčky s jídlem poslouží i k pokusům, které mají za cíl sledovat vliv jídla na psychiku.

Vesmírné smetí prorazilo díru do robotické ruky na ISS. Nadále však funguje, hlásí NASA

Věda a školy

„V nehermetizované části (tzv. trunku) je náklad o hmotnosti 1380 kg a tvoří jej nové panely fotovoltaických článků iROSA, které budou instalovány na staniční nosník ITS-P6 při výstupech do volného kosmického prostoru 16. a 20. června,“ doplnil Václavík.

Obě „vesmírné procházky“ absolvují americký astronaut Robert Shane Kimbrough (americký vesmírný úřad NASA) se svým francouzským kolegou Thomasem Pesquetem, který na orbitálním komplexu zastupuje Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám