Hlavní obsah

Začaly zápisy do školek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V mateřských školách začínají v úterý 2. května zápisy dětí. Školky je mohou uspořádat do 16. května, přesný termín určují ředitelé a zřizovatelé zařízení. Nárok na přijetí k předškolnímu vzdělávání od září mají všechny děti starší tří let. Zápisy do školek v květnových termínech zavedla v roce 2017 novela školského zákona. Děti ukrajinských uprchlíků mohou mít zápisy od 1. června do 15. července.

Foto: René Fluger, ČTK

Školka (ilustrační foto)

Článek

Pro pětileté děti je předškolní vzdělávání od roku 2017 povinné. Zápis je nezbytný i v případě, že se budou předškoláci starší pěti let vzdělávat doma nebo v dětské skupině.

V takových případech je nutné, aby rodiče předškoláků své potomky na podzim do školky přivedli na tzv. přezkoušení.

Děti ukrajinských uprchlíků budou mít letos zápisy do českých školek od 1. června do 15. července. Stejné období platí i pro zápisy cizinců s dočasnou ochranou do prvních tříd základních škol.

V českých školách se na konci března učilo 51 281 ukrajinských uprchlíků

Věda a školy

Pořádání speciálního zápisu pro dětské azylanty z Ukrajiny ale podle metodiky ministerstva školství není povinné. Pokud ho ředitel školy nevyhlásí, tak platí pro všechny děti společný termín zápisu.

  • K povinnému předškolnímu vzdělávání musí pro školní rok 2023/24 zákonný zástupce přihlásit dítě, které na území ČR pobývá déle než tři měsíce a do konce srpna tohoto roku oslaví páté narozeniny. Pro zápis dětí z válkou zasažené země platí podle MŠMT s výjimkou termínu zápisu stejná pravidla jako pro zápis českých dětí a cizinců, na které se nevztahuje dočasná ochrana v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině.

Rozhodne los?

Pro mateřské školy platí podobný princip spádovosti podle místa trvalého bydliště jako u základních škol.

V některých městech, obcích a městských částech je v současnosti nedostatek míst ve školkách. V případě, že pro děti ze spádové oblasti kapacita zařízení nestačí, rozhoduje o přijetí losování.

Rodiče spádových dětí v Karlíně protestovali proti losování při zápisu do prvních tříd

Věda a školy

U ukrajinských běženců budou školy pro určení spádovosti vycházet z místa pobytu.

Odklady nástupu na ZŠ

Kapacity MŠ zabírají i děti s odkladem školní docházky. Odklad má nyní v Česku každé páté dítě, což je výrazně větší podíl než v jiných zemích. Počet dětí s odkladem povinné školní docházky navíc podle zjištění České školní inspekce postupně roste.

Cílem resortu školství je proto nyní podle ředitele odboru základního vzdělávání na ministerstvu Michala Černého zvyšovat kvalitu předškolního vzdělávání a počet odkladů snížit.

Vysoké procento odkladů u českých předškoláků souvisí podle neziskové vzdělávací organizace EDUin i s tím, že se v ČR připravenost dětí na výuku posuzuje podle „zastaralého konceptu“.

Posuzování připravenosti dětí na školní docházku je v Česku zastaralé, tvrdí EDUin

Věda a školy

V aktuálním školním roce je v 5374 MŠ podle statistiky ministerstva školství 369 205 dětí, meziročně o zhruba dvě procenta více. Loni žádali o přijetí do mateřské školy rodiče 180 688 potomků. Ředitelé těchto zařízení odmítli 49 465 žádostí. Do školek nově nastoupilo 121 983 dětí, většina z nich ve svém spádovém obvodu.

Ve školním roce 2021/2022 bylo ve školkách 360 490 dětí, tedy podobně jako v posledních deseti letech. V porovnání se školním rokem 2007/2008 je ale letos ve školkách o čtvrtinu dětí více.

Prudce přibylo školáků s vadou řeči. Rodiče nemají čas s nimi mluvit a nechávají to na mobilech

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám