Hlavní obsah

Do lesa denně za každého počasí? V lesních mateřských školách se toho nebojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho maminek právě aktivně řeší zápisy do mateřských škol. Jednou z možností, kam svou ratolest poslat, je i lesní školka. V republice jich je už přes 170 a stále vznikají další. Děti v nich pobývají většinu dne venku a to celoročně, za jakéhokoli počasí. V podcastu Po mateřských stopách to detailněji popisuje předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Tereza Valkounová.

Foto: Novinky

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla předsedkyně Asociace lesních mateřských škol Tereza Valkounová

Článek
V DNEŠNÍM DÍLE SE MIMO JINÉ DOZVÍTE:
  • Jak je to s nemocemi a imunitou (3:48)
  • V čem tkví kouzlo lesních školek (16:05)
  • O ekologii a dobrých návycích (24:48)
  • Jak si založit vlastní LMŠ (36:28)

V České republice jsou lesní mateřské školy (LMŠ) stále poměrně novou a méně rozšířenou formou mateřských škol. Přesto v posledních letech jejich popularita roste a lze je najít v mnoha městech a oblastech. Většinou se jedná o soukromé nebo neziskové subjekty, některé z nich jsou podporovány i obcemi či městy.

Lesní školky jsou pro děti bezpečné a báječné. Společnost už je dnes naštěstí dál, ale ano, stále přicházejí stejné otázky a obavy rodičů, i od toho je tady právě naše asociace, aby vše pomohla osvětlit

Lesní školky se zaměřují na výchovu dětí v přírodě a využívají les jako učební prostředí. Děti jsou tam provázeny lesními pedagogy neboli průvodci a učí se například rozpoznávat stromy a živočichy, objevovat i pěstovat rostliny a plody nebo třeba tvořit z materiálů, které v přírodě najdou.

„Výzkumy ukazují, že imunita u dětí se hodně podporuje už jen tím, že jsou na čerstvém vzduchu. Přece jen v místnostech to není úplně jednoduché zařídit, aby tam byl stále čerstvý vzduch, ale venku ho prostě máme zadarmo a rovnou. Jeho teplota se stále proměňuje, a na to tělo znovu a znovu reaguje. A to je jeden z trenažérů imunity,“ vysvětluje v rozhovoru Tereza.

V lese děti mají mnoho příležitostí k prozkoumávání přírody, což má pozitivní dopad na jejich zdraví, fyzický i duševní vývoj a celkovou pohodu. V přírodě se celkově více hýbou, procházejí se, běhají, šplhají a skáčou. Zároveň mají příležitost objevovat přírodu všemi smysly, což podporuje rozvoj jejich smyslových a motorických dovedností.

Pobyt v přírodě jako takový má prokazatelně uklidňující účinky a pomáhá s uvolňováním a odbouráváním stresu. Děti se v lesních školkách učí i respektovat přírodu a vnímat své okolí. Zjišťují, jak to v přírodě funguje a jak se o ni správně starat. Tento druh vzdělávání podporuje jejich ekologické myšlení a ochotu pečovat o své okolí.

Můžeme děti učit, že to jde i jinak. Obecně jsou lesní školky velmi málo energeticky náročné. Ráno zatopíme v kamínkách a necháme tam vlažno, nepotřebujeme přetopené vnitřní prostory, jsme oblečeni podle venkovního počasí a sundáváme si jen vrchní vrstvu oblečení. S odpady se snažíme nakládat velmi pečlivě a generujeme jich co nejméně

Přestože se lesní školky těší zájmu rodičů a jsou pro děti velmi prospěšné, stále pro ně není dostatečná podpora ze strany státu. Mnohé z nich se musí potýkat s finančními problémy, o to vyšší je pak jejich cena pro rodiče. I proto se stále jedná spíše o alternativní možnost než o běžnou formu mateřské školy.

Celý rozhovor o lesních mateřských školkách si můžete poslechnout v přehrávači v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinky.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lesní mateřské školky

Reklama

Výběr článků

Načítám