Hlavní obsah

Projekt pomáhá platit stravu předškolákům z rodin v tíživé finanční situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předškolákům, jejichž rodiče jim nemohou platit stravu v mateřské škole, nově pomáhá projekt SOS do školky. Stojí za ním nezisková organizace Women for Women (W4W) s podporou ministerstva školství. Organizace bude potřebným dětem v předškolním věku, které vytipují pracovníci mateřinek, hradit svačiny a obědy ve školce.

Foto: Envato

Ilustrační snímek

Článek

Cílem je podpořit to, aby děti navštěvovaly mateřské školy, poznávaly v nich své vrstevníky a připravovaly se na školní docházku, sdělila organizace W4W ve čtvrtek.

Projekt s názvem SOS (tedy Svačinka – Oběd – Svačinka) do školky je podle informací na webu W4W zaměřený na podporu účasti na předškolním vzdělávání dětí se sociálním znevýhodněním a dětí, jejichž rodina je v nepříznivé finanční situaci. Organizace tak dětem, jejichž rodina si to sama nemůže dovolit, zaplatí stravování v mateřské škole.

„Díky projektu děti získají zdravou a vyváženou stravu, kterou v období růstu tolik potřebují. Zároveň bude zabezpečena jejich předškolní výchova, jež je významnou přípravou na školní docházku,“ uvádí k projektu jeho autoři.

Školní jídelny mohou zdražit, většina to ale teď nechystá. Organizace přesto varuje

Věda a školy

Pomoc organizace nabízí prostřednictvím mateřinek, jejichž učitelé s řediteli mají na starosti vytipování potřebných dětí. Kritériem pro účast v dotovaném programu je to, že se rodiče o dítě starají, ale kvůli finanční situaci nemohou předškolákovi platit stravování.

Peníze přímo školkám, nikoli rodičům

Nutné také je, aby rodiče se školkou spolupracovali, komunikovali a v případně nutnosti obědy řádně odhlašovali. Pokud rodiče nechávají stravu opakovaně propadnout, dítě je z projektu vyřazeno.

W4W peníze z dotací a od dárců vyplácí přímo školkám nebo stravovacím zařízením, tedy nikoli rodičům dětí. Školky se mohou do projektu registrovat v aplikaci SOS do školky.

Posuzování připravenosti dětí na školní docházku je v Česku zastaralé, tvrdí EDUin

Věda a školy

W4W nabízí stravu zdarma také starším dětem. Projekt Obědy pro děti cílí na školáky, kterým hradí obědy ve školních jídelnách.

Ředitelka a spoluzakladatelka W4W Ivana Tykač dříve informovala, že z finančních důvodů nebude letos moci ve školní jídelně obědvat každé šesté dítě, v roce 2022 to přitom byl každý osmý školák. Loni se W4W o obědy zdarma přihlásilo 18 765 žáků, což je o 30 procent více než v roce 2021. Letos by to podle organizace mohlo být až 20 000 dětí.

Každé šesté dítě si nebude moci dovolit oběd ve školní jídelně, upozorňuje organizace

Věda a školy

Program na podporu školního stravování dětí, jejichž rodina se ocitla v nepříznivé ekonomické situaci, má i ministerstvo práce. Díky jeho projektu Obědy do škol zdarma ve školním roce 2021/2022 obědvalo 14 158 dětí z téměř 1000 škol. Pomoc nabízí i některé radnice. Třeba městská část Praha 6 loni na obědy pro děti vyhradila ze svého rozpočtu 12 milionů korun, na obědy školákům se rozhodlo přispívat i město Znojmo.

Ministerstvo školství dříve v reakci na zdražování avizovalo, že dá neziskovým organizacím na obědy pro školáky více peněz. Plánuje rozdělit 100 milionů korun, tedy o 40 milionů Kč více než loni. Úřad podle své mluvčí Anety Lednové částku navýšil kvůli nárůstu cen potravin a energií.

Komise Rady Evropy: ČR nepokročila v integraci Romů ve školách, nechrání dost ani LGBT+

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám