Hlavní obsah

Vzorky z asteroidu Bennu možná byly součástí dávného světa pokrytého oceánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kosmická sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) jménem OSIRIS-REx loni v září úspěšně na Zemi dopravila materiál odebraný z povrchu asteroidu Bennu. Vědci nyní zkoumají vzorky tohoto drahocenného a unikátního nákladu. Jde patrně o největší náklad z jiného „světa“, který kdy přivezl na Zemi návratový modul automatické kosmické sondy.

Foto: NASA/Erika Blumenfeld & Joseph Aebersold

Pohled na zbytky vzorků (po odstranění víka), které na asteroidu Bennu posbírala sonda OSIRIS-REx

Článek

Předběžné výsledky analýz zveřejněné vloni v říjnu až v prosinci naznačovaly, že vzorky z Bennu obsahují jak uhlík, tak vodu, ale také jisté organické molekuly a další tehdy ještě neidentifikované materiály. Zdrojem rychlých analýz byly tehdy malé částečky jílovitého materiálu pocházející z asteroidu, „seškrábnuté“ z povrchu návratového pouzdra.

Teprve 10. ledna tohoto roku se však vědcům a inženýrům z NASA povedlo úplně otevřít pouzdro s většinou materiálu odebraného sondou z povrchu Bennu. Zdržení způsobily zaseklé šrouby, jimiž bylo upevněno příslušné víko. Pouzdro bylo nutno otevřít velmi opatrně, aby nedošlo ke kontaminaci či poškození materiálu uvnitř.

Místem děje je zde Kuiper-Arizona Laboratory for Astromaterials Analysis na Arizonské univerzitě. Tamní výzkumníci používají pokročilé nástroje, aby prozkoumali vzorky ze sondy až do atomární úrovně.

Šrouby sondy se zasekly. NASA se po měsících dostala ke vzorkům z planetky Bennu

Věda a školy

Počátkem února vedoucí týmu OSIRIS-REx Dante Lauretta, profesor planetárních věd na Arizonské univerzitě, který stojí za touto průkopnickou misí, sdělil časopisu New Scientist svoji odvážnou představu o tom, že Bennu mohl být kdysi před miliardami let součástí nějaké planet(k)y pokryté oceánem či menšího tělesa bohatého na vodu.

„Moje pracovní hypotéza je, že se jedná o pradávný oceánský svět,“ řekl hlavní výzkumník mise OSIRIS-REx.

Co se nachází v pouzdru se vzorky?

Mise OSIRIS-REx byla obrovským úspěchem a sonda přivezla mnohem větší množství vzorků, než jaké bylo původně plánováno. Jak NASA potvrdila tento týden ve čtvrtek, sonda dopravila na Zemi celkem 121,6 gramu materiálu z planetky Bennu - oproti původně plánovaným 60 gramům horniny.

„Máme nyní v katalogu více než 1000 částic, které jsou větší než půl milimetru, 28 částic, které jsou větší než centimetr, a největší částice má rozměr 3,5 centimetru,“ řekl nedávno profesor Lauretta podle portálu Space.com.

Vzorky Bennu obsahují velké množství vody uzamčené v minerálech, jako jsou jíly. Ty jsou zároveň bohaté na uhlík, dusík, síru a fosfor. Vzorky nyní představují největší nedotčený rezervoár takového materiálu na Zemi.

To, co zde bylo objeveno, bude podrobně popsáno příští měsíc na 55. konferenci lunární a planetární vědy, která se bude konat v The Woodlands v Texasu. „Zde bude prezentováno více než 70 vědeckých zpráv,“ řekl Lauretta. „Od března to všechno vypustíme do světa.“

Vzorky z planetky Bennu sonda úspěšně „odhodila“ na Zemi

Amerika

Lauretta zakládá svou nejnovější hypotézu na dosud nepublikovaných výsledcích nedávné analýzy vzorků. Tvrdí, že součásti tenké a světlé kůry jinak tmavého tělesa Bennu jsou mj. vzácné fosfáty bohaté na vápník a hořčík. Mělo by jít o stejný materiál, jaký byl objeven v oblasti vodních průduchů na povrchu Saturnova měsíce Enceladus.

Podle současných poznatků je Enceladus menším oceánským světem, který však oplývá obrovským rezervoárem kapalné a slané vody, jenž se rozkládá pod tlustou ledovou skořápkou měsíce.

Také se ve vzorcích z pouzdra nachází hydratovaná hornina s jílovitým charakterem, připomínající pozemské hadce (serpentinity). Podobné materiály se tvoří i na Zemi, když je hornina zatlačena do mořského dna a vystavena působení vody.

Uvnitř Saturnova ledového měsíce je fosfor. Klíčový prvek pro život

Věda a školy

Výzkumníci netvrdí, že by nálezy z pouzdra sondy ukazovaly, že na původním tělese, z něhož pochází i Bennu, existoval život. Nicméně je to potenciálně možné.

Obraz dávného světa

Lauretta si tedy myslí, že Bennu mohl být kdysi součástí podobného oceánského vesmírného tělesa, jako je Enceladus, i když šlo patrně jen o „minisvět“ zhruba s poloviční velikostí. A zdá se, že s tímto závěrem opatrně souhlasí i další odborníci.

„Skutečně existují podobnosti mezi mineralogií asteroidu Bennu a tím, co bylo nalezeno na Enceladu,“ řekl postdoktorand Fabian Klenner z Washingtonské univerzity pro New Scientist.

„Vracíme se tady do úsvitu Sluneční soustavy, hledáme vodítka, proč je Země obyvatelným světem, který má oceány a ochrannou atmosféru,“ sdělil Lauretta po prvních analýzách vzorků z mise OSIRIS-REx. „Největší otázkou je ale původ života a my věříme, že tento druh materiálu z Bennu je možná nějak spjat i se zárodky života“. Život se totiž pravděpodobně mohl rodit právě v oceánech.

NASA ukázala vzorky z planetky Bennu. K Zemi putovaly 1,9 miliardy kilometrů

Věda a školy

To, co je zde pro vědce tak vzrušující, je přístup ke kosmickému materiálu, který nebyl „zkažen“ při cestě zemskou atmosférou. Asteroidy, které padají na Zemi jako meteority, se totiž pádem zahřívají. Pokud neshoří úplně, jsou tímto procesem přeměněny a navíc „poskvrněny“ pozemským materiálem, na který pak dopadnou. Může být proto obtížné z meteoritů poznat původní materiál vesmírných těles. Avšak nyní zde máme vzorky z Bennu přímo v jejich originální podobě.

„Bennu je fosilní snímek jednoho z nejpůvodnějších materiálů ve Sluneční soustavě,“ prohlásil Michael Wong, astrobiolog z Carnegie Science. „Ale mezi jeho vznikem a okamžikem, kdy v podstatě zamrzl a přestal se vyvíjet jako planetární těleso, přesto uplynulo trochu času.“

Italové našli jeden z nejvzácnějších mikrometeoritů

Věda a školy

Díky tomuto intervalu změn máme v Bennu také určité vodítko k tomu, jak se podobná 4,5 miliardy stará kamenná tělesa mohla vyvíjet. Mise jako OSIRIS-REx - kromě toho, že informuje vědce o původu Bennu - nám pomůže také propojit vzorky meteoritů, které máme v našich pozemských sbírkách, s asteroidy v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, ze kterých meteority pocházejí.

Asteroid Bennu
Asteroid (101955) Bennu je malé nepravidelné těleso obíhající kolem Slunce v blízkosti dráhy Země. Byl objeven v roce 1999 v rámci projektu LINEAR a patří do skupiny planetek nazývané Apollo, které občas proletí blízko kolem Země. Bennu má rozměry 565×535×508 metrů a pohybuje se po eliptické dráze kolem Slunce. Bennu je zároveň potenciálně nebezpečný asteroid, u kterého existuje šance zhruba 1 : 2700, že se v roce 2182 srazí se Zemí. V roce 2016 NASA vyslala k Bennu sondu OSIRIS-REx, která měla za úkol zblízka zkoumat tento asteroid a získat vzorky 4,5 miliardy let starých hornin z jeho povrchu. Studium Bennu nám může poskytnout důležité informace o formování Sluneční soustavy a možná i o původu života na Zemi.

Sonda OSIRIS-REx

OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer) je americká kosmická sonda, která byla vyslána k asteroidu Bennu mj. za účelem sběru vzorků hornin a prachu. Cílem mise je zkoumat původ Sluneční soustavy a možnosti využití přírodních zdrojů na asteroidech. Sonda byla vypuštěna 8. září 2016 a dorazila k Bennu 3. prosince 2018. Během své mise provedla několik průletů kolem asteroidu a také sběr vzorků, které pak 24. září 2023 dopravila v návratovém pouzdru zpět na Zemi pro podrobnější analýzu.

Samotná mateřská sonda nyní pokračuje v prodloužené misi pod změněným názvem OSIRIS-APEX, přičemž jejím novým cílem se stane další blízkozemní planetka (99942) Apophis, která je také potenciálně nebezpečným objektem pro Zemi. Ta v dubnu 2029 proletí ve velmi malé vzdálenosti kolem Země. OSIRIS-APEX pak vstoupí na oběžnou dráhu planetky Apophis, odkud by ji měla zkoumat po dobu přibližně 18 měsíců - v podobném režimu jako planetku Bennu. Sonda mj. provede manévr, podobný jako při sběru vzorků z Bennu: pomocí svých trysek naruší materiál na povrchu Apophisu, přičemž se pokusí spektrometricky studovat materiál na povrchu asteroidu.

OSIRIS-REx byla první misí NASA, která měla za cíl přinést vzorky z nějakého asteroidu na Zemi. Japonsko má za sebou přitom již dvě podobné mise.

Saturnova „Hvězda smrti“ ukrývá pod ledovým povrchem oceán, místo vhodné pro život

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám