Hlavní obsah

Akademie věd pokračuje v pořádání přednášek pro studenty a veřejnost

Novinky, Scio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akademie věd České republiky opět vyzývá studenty, aby se nebáli vědy a veřejnost láká na popularizační přednášky v rámci cyklu Akademická Praha. Příznivci vědy a bádání si znovu přijdou na své. První přednášky v novém školním roce jsou na programu již od příštího týdne.

Článek

Přednášky pro veřejnost budou na Akademii věd po prázdninové pauze opět pokračovat. Studenti si mohou v rámci již 8. ročníku cyklu Nebojte se vědy vyslechnout přednášku Mgr. Jan Pačese, Ph.D., z Ústavu molekulární genetiky AV ČR s názvem Člověk a šimpanz – jak veliké genetické rozdíly jsou důležité?

Jan Pačes posluchače seznámí s vědeckými poznatky posledních let o příbuznosti člověka se šimpanzem. Přednáška je na programu v úterý 9. září od 14:00 v budově Akademie věd ČR v ulici Národní v Praze.

O den později (10. září od 17:00) zde vystoupí s přednáškou Vliv znečištěného ovzduší na zdravotní stav populace MUDr. Radim J. Šrám, DrSc., z Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Půjde o první letošní přednášku z cyklu Akademická Praha. Tento projekt vstupuje již do svého šestého ročníku. Tentokrát se návštěvníci z řad veřejnosti dozví, jak znečištěné ovzduší nepříznivě ovlivňuje zdravotní stav obyvatel, i to, jaké změny se projevují např. u novorozenců.

Přednášky nemají o zájemce nouze

Poslední ze zářijových přednášek pořádaných Akademií věd je určena studentům i veřejnosti zároveň. Ve středu 24. září 2008 ve 14:00 hodin představí dr. Stanislav Chládek téma Mayské rituální jeskyně. Autor přednášky zkoumá mayské rituální jeskyně v džunglích Mesoameriky (část Střední Ameriky) a mayskou mytologii ve spolupráci s americkými a středoamerickými archeology.

Přednášek se průměrně zúčastňuje kolem 130 zájemců a konají se zpravidla v místnosti 206 v sídle Akademie věd. V loňském roce nabídli akademici veřejnosti popularizační přednášky například o Slunci, zemětřesení v Číně nebo o poznatcích z výzkumu vegetace na Křivoklátsku.

Více informací získáte přímo na webových stránkách Akademie věd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám