Hlavní obsah

Vysoké školy mohou žádat o podporu doktorských programů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na podporu doktorských studijních programů na vysokých školách vypsalo ministerstvo školství (MŠMT) dotační výzvu s třemi miliardami korun z evropských dotací. Peníze jsou určeny na nákup technického, laboratorního a dalšího vybavení, odborné literatury či na stavební úpravy zázemí. Univerzity mohou o podporu žádat do 5. května 2023.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší podporu může podle MŠMT získat Univerzita Karlova v Praze.

Článek

Vyplývá to z informací na webu Operačního programu Jan Amos Komenský (OP JAK).

Cílem výzvy je podle MŠMT zvýšení kvality a mezinárodní konkurenceschopnosti doktorských programů v Česku a zlepšení dovedností mladých vědců.

„Ministerstvo připravuje reformu doktorského studia. Z tohoto pohledu výzva přesně zapadá časově i věcně. Vybavení musí být v souladu se všemi strategickými dokumenty univerzity i státu a přinese silnou přidanou hodnotu nejen pro doktorandy, ale pro univerzitu jako celek,“ zmínil náměstek pro mezinárodní vztahy na MŠMT Václav Velčovský.

Ministerstvo školství chce navýšit dotace na podporu výstavby základních škol

Věda a školy

Univerzity mohou o podporu na pomůcky žádat do 5. května 2023 do 10:00. Pro každou vysokou školu stanovilo MŠMT maximální výši podpory. Ta je určená mj. podle počtu studentů doktorského studia v roce 2021 a ekonomické náročnosti studijního programu. O dotaci mohou žádat státní, veřejné i soukromé vysoké školy. Získané peníze může univerzita rozdělit mezi své fakulty libovolně.

Nejvyšší podpora pro Karlovu univerzitu?

Nejvyšší podporu může podle MŠMT získat Univerzita Karlova v Praze, která je se 17 fakultami největší vysokou školou v ČR. Podle mluvčího univerzity Václava Hájka by to mohlo být 710 milionů korun. Nejméně peněz mohou z výzvy dostat regionální a umělecké vysoké školy. Ministerstvo tuto částku stanovilo na 40 milionů Kč.

Ministerstvo školství hodlá zvýšit podporu nemajetných vysokoškoláků

Věda a školy

„UK předpokládá, že rozpočet projektu připraví na (…) maximální výši podpory. Konkrétní rozdělení UK nyní připravuje. Zohlední nejen celouniverzitní priority, ale také konkrétní potřeby jednotlivých fakult ve vazbě na zde vyučované doktorské studijní programy,“ sdělil ČTK Hájek.

Česká zemědělská univerzita (ČZU) v Praze může žádat o 140 milionů. Peníze z dotace by škola podle své mluvčí Karly Mráčkové asi rozdělovala podle počtu doktorandů a podle ekonomické náročnosti. Strategie rozdělování peněz se na ČZU bude projednávat v prosinci.

Vysoká škola ekonomická (VŠE), na níž teď studuje 358 doktorandů, může žádat o 40 milionů. Podle prorektora pro vědu a výzkum Martina Lukeše je to pro školu významná částka, všechny aktuální potřeby nicméně nepokryje. „Předpokládáme, i vzhledem k částce, že finance budeme alokovat především do softwaru a vybavení,“ doplnila mluvčí VŠE Věra Koukalová.

Školský výbor schválil návrh rozpočtu pro MŠMT: 263,9 miliardy. Balaš by chtěl víc

Věda a školy

Reforma doktorského studia, kterou chystá MŠMT, by mohla začít platit přespříští rok. Podle vyjádření resortu z loňska by školy měly dostávat větší příspěvky za to, že budou lépe vybírat uchazeče a víc je podporovat k dokončení studia. Rovněž se zvažuje nastavení minimální výše doktorandského stipendia v návaznosti na minimální mzdu. Reforma by mohla určit, že součástí studia není výuka na vysoké škole, ale příprava disertační práce.

Do zahraničí na Erasmus vyjelo do loňska přes 350 tisíc Čechů

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám