Hlavní obsah

Školský výbor schválil návrh rozpočtu pro MŠMT: 263,9 miliardy. Balaš by chtěl víc

Praha

Sněmovní školský výbor ve středu schválil návrh rozpočtu na rok 2023 pro ministerstvo školství (MŠMT) a doporučil ho Sněmovně ke schválení. Výdaje resortu by měly být ve výši 263,9 miliardy korun, což je asi o sedm procent více než letos. Příjmy by měly být v roce 2023 asi 10,4 miliardy Kč. Resort by tak měl v příštím roce dostat dosud nejvíce peněz. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) přesto uvedl, že MŠMT chtělo pro příští rok peněz víc.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr školství Vladimír Balaš

Článek

Ministr označil rozpočet za „úsporný“.

„Do rozpočtu se nepodařilo zapracovat plné pokrytí podpůrných opatření v regionálním školství, vyšší posílení příspěvků na činnost veřejných vysokých škol nebo prostředků na velké významné infrastruktury,“ řekl Balaš. Doplnil ale, že věří v to, že by se rozpočet pro školství mohl ještě navýšit.

Ministerstvo školství pracuje na změně nemocenské pro učitele

Věda a školy

Podíl MŠMT na HDP (hrubém domácím produktu) se podle ministra odhaduje ve výši 3,45 procenta, což je méně než letos. Při zohlednění výdajů z dalších veřejných rozpočtů, jako jsou zvláště rozpočty obcí a krajů, dosáhne podíl veřejných peněz na vzdělávání a školské služby v roce 2023 přibližně 4,4 procenta HDP.

Narůst rozpočtu VŠ nedostatečný?

Vysoké školy by podle aktuálního návrhu rozpočtu měly dostat o 2,3 miliardy korun víc než letos. Z toho zhruba 0,8 miliardy korun je příspěvek na částečnou kompenzaci navýšení cen energií. Celkem by měly univerzity získat asi 30,9 miliardy korun. Resort s tím podle ministra není spokojený.

Balaš přislíbil navýšení rozpočtu pro vysoké školy

Věda a školy

Rektoři: Uzavírání VŠ kvůli drahým energiím nyní nehrozí

Věda a školy

Podobně se ve středu vyjádřil i předseda Rady vysokých škol (RVŠ) Milan Pospíšil. Nárůst rozpočtu vysokých škol v návrhu státního rozpočtu pro rok 2023 je podle něj nedostatečný zejména s ohledem na platy pedagogů.

Na výzkum a vývoj ve školství je vyhrazeno 20,3 miliardy Kč. Zástupci vysokých škol žádali dříve o navýšení této části rozpočtu o 763 milionů Kč. Poukazovali hlavně na stoupající náklady na energie.

Na 130 % průměrné mzdy mají být učitelé až v roce 2024

Pro regionální školství, do kterého patří mateřské, základní, střední či vyšší odborné školy, počítá vládní návrh s 201,5 miliardy Kč. Platové tarify nepedagogických pracovníků se od září zvýšily o deset procent, dál by se výdělky ve školství měly zvednout od ledna. Díky navýšení platů dá MŠMT za mzdy podle Balaše o osm miliard korun víc než předtím.

Nové pedagogické i nepedagogické pracovníky chce také MŠMT přijmout. Důvodem je mimo jiné zvyšující se počet žáků a studentů ve školách a tendence snižovat počet žáků ve třídě nebo prodlužovat provozní dobu mateřských škol. V rozpočtu na rok 2023 je na platy nových zaměstnanců podle Balaše určeno asi 3,9 miliardy korun.

Odbory se bojí, že učitelé slibované platy nedostanou

Domácí

Průměrný hrubý měsíční výdělek učitelek a učitelů byl loni podle Českého statistického úřadu 46 843 Kč, což odpovídá 115 procentům průměrné celorepublikové mzdy.

Sněmovní zpravodaj Karel Rais (ANO) ve středu uvedl, že letos by to mělo být 113 procent a v roce 2023 asi 110 procent průměru v Česku. Vláda přitom ve svém programovém prohlášení slíbila držet platy učitelů na 130 procentech průměrné mzdy.

Výzvy na zkvalitnění vybavení ZŠ se budou muset vypsat znovu, systém nezvládl nápor

Věda a školy

Na hranici 130 procent průměrné mzdy by měl být plat učitelů od roku 2024, jak sdělila ČTK mluvčí MŠMT Aneta Lednová.

„Návrh novely zákona o pedagogických pracovnících, respektive k němu připojený návrh novely školského zákona, stanoví mechanismus, který bude garantovat, že průměrný plat pedagogického pracovníka bude od roku 2024 udržován na hranici 130 procent průměrné mzdy. Rozpočtové zajištění bude součástí vyjednávání o rozpočtu 2024,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám