Hlavní obsah

Ministerstvo školství hodlá zvýšit podporu nemajetných vysokoškoláků

Praha

Ministerstvo školství by chtělo rozšířit okruh studentů vysokých škol s nárokem na sociální stipendium ze současných 800 lidí na zhruba 4100. Nově by tuto podporu měli dostávat i studující s nárokem na přídavek na dítě, sdělila mluvčí úřadu Aneta Lednová v reakci na studii Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA), podle které ČR v mezinárodním srovnání nedostatečně podporuje nadané chudé studenty.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí usiluje MŠMT o navýšení peněz pro vysoké školy, v systému se ale musí zohlednit i to, že na rozdíl od některých zahraničních umožňuje lidem studovat bez poplatků. Na vysokých školách v Česku je zhruba 300 tisíc studentů.

Podle studie think tanku IDEA jde v Česku na podporu nemajetných vysokoškoláků 1,5 procenta výdajů na terciální vzdělávání, zatímco v průměru EU je to zhruba dvanáctkrát víc. Většina zvýhodnění se podle autorů studie rozděluje na českých školách plošně bez ohledu na finanční situaci člověka. Systém výzkumníci označili za zastaralý a měl by se podle nich změnit.

Čeští stipendisté zamířili na desítky světových univerzit. Student Jan Truneček doufá ve vesmírnou stáž

Věda a školy

Podle Lednové je ale v ČR zcela zásadním faktorem to, že na rozdíl od některých zahraničních systémů mohou lidé studovat bezplatně. „Úroveň podpory studentů vysokých škol ze státního rozpočtu je dána celkovou výší podpory vysokých škol v Česku,“ uvedla.

„MŠMT dlouhodobě usiluje a i nadále bude usilovat o dosažení veřejných výdajů na vysoké školství vyjádřených podílem na HDP (hrubém domácím produktu) na úroveň průměru EU,“ řekla. Česko dává na vysoké školy dlouhodobě kolem 0,6 procenta HDP, zatímco průměr EU je okolo jednoho procenta HDP.

Výše sociálního stipendia se podle Lednové postupně mění. „Stipendium ve výši jedné čtvrtiny základní sazby minimální mzdy je vypláceno studujícím z nízkopříjmových rodin deset měsíců v akademickém roce v průběhu standardní doby studia,“ zmínila.

Školka od tří let zvyšuje podle nové studie šanci na lepší vzdělání i zaměstnání

Věda a školy

Minimální mzda je nyní 15 200 korun. Ministerstvo by chtělo okruh příjemců rozšířit o posluchače s nárokem na přídavek na dítě, čímž by se počet lidí se sociálním stipendiem mohl zvednout z 800 na 4100, tedy z asi 0,27 procenta na 1,37 procenta studujících.

Úprava podle Lednové cílí zejména na zlepšení dostupnosti studia pro uchazeče ze sociálně a ekonomicky znevýhodněného zázemí.

Reforma doktorského studia

Mluvčí rovněž připomněla, že úřad připravuje reformu doktorského studia, ve které předpokládá nastavení výše stipendia doktorandů na úroveň minimální mzdy. Státní příspěvek pro ně teď činí 11 250 Kč měsíčně. Podle informací z Rady vysokých škol považují ovšem zástupci studentů navrhovanou úpravu za nedostačující.

Lednová doplnila, že na podporu studujících dostávají vysoké školy i dotace na ubytování a stravování studentů nebo dotace na rekonstrukce kolejí a menz.

Zahraniční studenti mají po přeočkování čtyři dávky

Domácí

„Dalšími cílenými nástroji podpory je například podpora mobilit a podpora studentů se specifickými studijními potřebami,“ řekla.

„Dílčí závěry uvedené studie k systému finanční podpory vysokoškolských studentů v ČR bude brát MŠMT v potaz v dalších diskusích o podpoře studujících,“ dodala.

Zmíněný Institut pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) je nezávislý akademický think tank zaměřující se na analýzy, vyhodnocování a vlastní návrhy veřejných politik. Je projektem Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR, který spolu s Centrem pro ekonomický výzkum a doktorské studium (CERGE) Univerzity Karlovy tvoří společné akademické pracoviště CERGE-EI.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám