Hlavní obsah

Vesmírní turisté jsou zpět, hned ve středu vyrazí na ISS noví astronauti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se v pondělí 25. dubna pomocí kosmické lodi Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX vrátili na Zemi členové posádky, která absolvovala první ryze soukromou pracovní misi na oběžné dráze Ax-1 organizovanou společností Axiom Space. Jak jsme už informovali, v 19:06 SELČ proběhlo úspěšné přistání. Video z něj poté zprostředkovala agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Vesmírní turisté jsou zpět na ZemiVideo: AP

 
Článek

Loď Crew Dragon se čtyřčlenným týmem se nejprve odpojila od ISS ve 3:10 SELČ a vydala se na zhruba 16hodinový zpáteční let.

Posádku mise Ax-1 vedl bývalý astronaut amerického vesmírného úřadu NASA Michael López-Alegría, který je zároveň viceprezidentem Axiom Space. Prostřednictvím této firmy si cestu zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Ejtan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy, které Axiom Space na svém webu označuje jako podnikatele, investory a filantropy. Každého z nich stál podle AP tento „výlet“ asi 55 milionů dolarů (zhruba 1,26 miliardy Kč).

Crew Dragon se soukromou posádkou se vrátil na Zemi

Amerika

Na ISS se věnovali různým vědeckým a komerčním aktivitám. Před odletem poděkovali svým hostitelům na palubě orbitální laboratoře. Podle původních plánů se vesmírní turisté měli vydat na Zemi minulé úterý. Zamýšlený osmidenní pobyt na ISS si museli prodloužit kvůli nepřízni počasí v místě plánovaného přistání ve vodách Atlantiku u pobřeží Floridy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vesmírní turisté na ISS vyrazili na cestu domůVideo: Reuters

Podle specialisty na kosmonautiku Michala Václavíka z České kosmické kanceláře a ČVUT v Praze strávili na orbitálním komplexu přesně 15 dní, 12 hodin a 41 minut.

„Návratová kabina pilotované kosmické lodi Crew Dragon Endeavour se v pondělí v 19:06 SELČ úspěšně vrátila s misí Ax-1. Celý let od startu po přistání trval 17 dní, jednu hodinu a 49 minut,” shrnul Václavík na Twitteru.

Astronauti mise Crew-4

Na ISS už tak sice je prostor pro přílet profesionální posádky Crew-4, avšak i termín tohoto letu musel být tím pádem trochu posunut - podle webu NASA na středu 27. dubna. Posádku Crew-4 tvoří tři američtí astronauti Kjell Lindgren, Robert Hines a Jessica Watkinsová z NASA a italská astronautka Samantha Cristoforettiová zastupující Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

„Již zítra (ve středu) startuje v 9:52 SELČ nosná raketa Falcon 9 s misí Crew-4. Ta na ISS, mimo mnoha jiných věcí, přiveze i nové pasivní dozimetry pro experiment DOSIS 3D. To je jeden z vůbec nejdéle probíhajících experimentů na stanici. A hlavně se na něm podílejí čeští vědci,“ připomněl Václavík zapojení zejména odborníků z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd ČR na experimentech měřících záření na orbitálním komplexu.

Připojení plavidla s profesionálními astronauty k ISS je podle NASA v plánu na čtvrtek ve 2:15, a následné otevření průlezu do stanice na přibližně 3:45 SELČ.

Loď Crew Dragon dorazila k ISS, „soukromí astronauti“ jsou na palubě

Věda a školy

Dané astronauty dopraví na oběžnou dráhu vesmírná loď Crew Dragon, konkrétně nové plavidlo Freedom. Pro společnost SpaceX, která patří podnikateli a miliardáři Elonu Muskovi, půjde o čtvrtou pilotovanou misi k ISS v rámci stávajícího kontraktu s NASA.

Bude mít Axiom vlastní orbitální stanici?

Na stanici je aktuálně po odletu Ax-1 sedm osob. Její osazenstvo tvoří astronauti NASA Raja Chari, Tom Marshburn a Kayla Barronová, Němec Matthias Maurer z ESA a ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvejev a Sergej Korsakov (ruská vesmírná korporace Roskosmos).

Po příletu mise Crew-4 bude na ISS opět krátkodobě 11 lidí, nicméně znovu jen na chvíli. Chari, Marshburn, Barronová a Maurer (posádka Crew-3) mají stanici opustit zřejmě někdy mezi 3. a 5. květnem.

Čína vyšle v červnu další tři kosmonauty na svůj „Nebeský palác“

Věda a školy

Ve čtvrtek (cca od 16:30 SELČ) je navíc v plánu zhruba šest a půl hodiny trvající pracovní směna dvojice ruských kosmonautů - Artěmjeva a Matvejeva - mimo vnitřní prostory ISS.

„Chcete nás uvrhnout do hladu.“ Roskosmos připraví návrhy konce spolupráce na ISS

Věda a školy

Za zmínku ještě stojí, že druhý let Axiom Space je naplánován na začátek příštího roku. Společnost navíc očekává, že do roku 2030 bude mít dokonce vlastní vesmírnou stanici, píše AP.

Japonský miliardář se po 12 dnech na ISS vrátil na Zemi

Věda a školy

Výběr článků

Načítám