Hlavní obsah

Čína vyšle v červnu další tři kosmonauty na svůj „Nebeský palác“

– Peking

Čína vyšle v červnu do vesmíru další tři astronauty, informovala agentura AP s odvoláním na čínské úřady. Posádka raketové lodi Šen-čou 14 (Božská loď) stráví šest měsíců na nově budované čínské vesmírné stanici Tchien-kung (Nebeský palác), která se pohybuje ve výšce asi 400 kilometrů nad zemským povrchem.

Foto: AFP PHOTO / Chinese state broadcaster CCTV, Profimedia.cz

Snímek z čínské vesmírné stanice

Článek

„Během pobytu ve vesmíru budou mít za úkol přidat k vesmírné stanici další dva moduly,“ uvedl na tiskové konferenci vysoce postavený představitel čínského vesmírného programu Chao Čchun.

Raketa s lodí a novou posádkou by měla odstartovat 5. června.

„Božská loď“ je zpět. Čínští kosmonauti se po půlroční misi na orbitě vrátili na Zemi

Věda a školy

Peking své nové plány oznámil pouhý den poté, co v sobotu přistáli v poušti Gobi tři čínští kosmonauti (neboli tchajkonauti, jak jim Číňané říkají) ve vesmírné lodi Šen-čou 13. Na čínské vesmírné stanici strávili poslední půlrok, překonali tak dosavadní čínský rekord pro délku pobytu mimo Zemi.

Bude stanice letos hotová?

Kosmická loď Šen-čou 13 se k základnímu modulu orbitální stanice připojila loni v polovině října. Tříčlennou posádku tvořil velitel mise Čaj Č'-kang, kosmonautka Wang Ja-pching a její kolega Jie Kuang-fu. Během pobytu ve vesmíru měli za úkol pracovat na rozšíření základního modulu stanice a provádět různé vědecké experimenty. Stanici plánuje Peking dostavět ještě letos.

Před 50 lety odstartovala k Měsíci expedice Apollo 16

Věda a školy

Čína se po někdejším Sovětském svazu a Spojených státech stala v roce 2003 teprve třetí zemí, která dokázala vlastními silami vynést na oběžnou dráhu člověka. V roce 2008 první čínský kosmonaut vystoupil do volného prostoru, roku 2013 přistála nepilotovaná čínská vědecká sonda na Měsíci, loni pak na Marsu.

Peking rovněž debatuje i o vyslání lidské posádky přímo na Měsíc.

Loď Crew Dragon dorazila k ISS, „soukromí astronauti“ jsou na palubě

Věda a školy

Čína se nepodílí na projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) kvůli nesouhlasu Spojených států. Těm se nelíbí, že čínský vesmírný program řídí vojenské křídlo Čínské komunistické strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám