Hlavní obsah

Z ISS se na Zemi vrátila čtyřčlenná posádka soukromé mise Ax-2

Na Zemi se dnes po devíti dnech ve vesmíru bezpečně vrátila čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2), napsala agentura AP. Astronauti se vypravili k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), od které se odpojili v úterý odpoledne. Po 12 hodinách se pak dnes brzy ráno SELČ na padácích snesli do vod Mexického zálivu u pobřeží Floridy.

Foto: SpaceX, ČTK/AP

Posádka mise Ax-2 se vrátila na Zemi

Článek

Součástí posádky byla vědkyně Rajána Barnávíová, první saúdskoarabská astronautka, která se podívala na ISS. V lodi Crew Dragon americké společnosti Space X ji na orbitu doprovázel její krajan a dva Američané. Za jednu letenku podle dřívějšího prohlášení pasažéři zaplatili okolo 55 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč).

K ISS mise zamířila na začátku minulého týdne, na stanici pak prováděla vědecké experimenty. Jde o druhou podobnou soukromou cestu, první se pod názvem Ax-1 uskutečnila v dubnu 2022. Cestu na Mezinárodní vesmírnou stanici si tehdy zaplatili Američan, Kanaďan a Izraelec. Společnost Axiom podle AP plánuje do konce roku vyslat do kosmu další klienty.

Foto: Axiom Space

Posádku Axiom Mission 2 vyzvedávají po přistání na zemi

Posádka soukromé mise Ax-2 přistála u vesmírné stanice

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám