Hlavní obsah

Příští rok poletí na ISS běloruská kosmonautka, slíbil Roskosmos

Moskva

Běloruská kosmonautka bude součástí posádky, která v březnu příštího roku poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), oznámila v pondělí ruská vesmírná korporace Roskosmos. Jméno Bělorusky, která poletí ve společnosti ruského kosmonauta a americké astronautky, v komuniké neuvedla.

Foto: Roscosmos, Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) - vyfotografována členem posádky Expedice 66, kosmonautem Roskosmosu Pjotrem Dubrovem z kosmické lodi Sojuz MS-19

Článek

Nicméně média mezitím s odvoláním na běloruské velvyslanectví v Moskvě uvedla, že první běloruskou kosmonautkou se má stát letuška státních aerolinek Belavia Maryna Vasileuská, její náhradnicí je lékařka z dětské chirurgie Nastassja Ljankovová.

„Členy základní posádky 21. expedice se stali kosmonaut Roskosmosu Oleg Novickij, běloruská občanka a astronautka NASA Tracy Caldwellová Dysonová. Měli by letět na ISS v březnu 2024 vesmírnou lodí Sojuz MS-25,“ uvedl Roskosmos.

Novickij a běloruská kosmonautka by měli setrvat na oběžné dráze jen krátce a vrátit se na Zemi lodí Sojuz MS-24, zatímco Američanka setrvá na ISS do září 2024, než se vrátí na zemský povrch spolu s ruskými kosmonauty Olegem Kononěnkem a Nikolajem Čubem.

Ti na ISS poletí letos v září právě lodí Sojuz MS-24. Program běloruské kosmonautky má sestávat z „devíti úkolů“.

Ruští kosmonauti přemístili u ISS přechodovou komoru

Věda a školy

Posádka soukromé mise Ax-2 přistála u vesmírné stanice

Amerika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám