Hlavní obsah

Ve stepi v Kazachstánu přistáli tři ruští kosmonauti, vrátili se z ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek skončila na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) mise pro tři ruské kosmonauty. Návratový modul vesmírné lodi Sojuz s těmito zástupci ruské vesmírné korporace Roskosmos na palubě bezpečně přistál v kazachstánské stepi. Na místě přistání záchranáři pomohli posádce vystoupit, informovala agentura TASS.

Návratový modul vesmírné lodi Sojuz s třemi ruskými kosmonauty přistál v kazachstánské stepiVideo: NASA, AP

 
Článek

„Ve 12:57 SELČ přistála 147 km jihovýchodně od Žezkazganu návratová kabina pilotované kosmické lodě Sojuz MS-21. Zpět na Zemi se tak po 194 dnech, 19 hodinách, 1 minutě a 56 sekundách vrátili ruští kosmonauti Oleg Artěmjev, Denis Matvějev a Sergej Korsakov,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

  • kazachstánský - vztahuje se ke Kazachstánu
  • kazašský - vztahuje se ke Kazachům či k jejich jazyku

Od staničního modulu Pričal na oběžné dráze se pilotovaná kosmická loď se zmíněnou trojicí odpojila ve čtvrtek v 9:34 SELČ. Na zemském povrchu tedy přistála - pomocí padáku - po necelých třech a půl hodinách putování.

Foto: Reuters

Ruští kosmonauti po návratu z ISS

Trojice ruských kosmonautů působila na ISS od 18. března. Od té doby šestkrát upravila dráhu orbitálního komplexu a podnikla pět výstupů do otevřeného kosmického prostoru, v jednom případě spolu s italskou astronautkou Samanthou Cristoforettiovou, které ve středu předal Artěmjev velení stanice.

Na ISS po odletu Artěmjeva, Matvějeva a Korsakova zůstali astronauti Bob Hines, Kjell Lindgren a Jessica Watkinsová z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a jejich kolegyně Cristoforettiová z Evropské kosmické agentury (ESA). Avšak nejen oni.

Rusové zřejmě zůstanou na ISS do roku 2028. Nyní tam dopravili i jednoho Američana

Věda a školy

Minulý týden navíc loď, která odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu 21. září, dopravila na ISS ruské kosmonauty Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a Američana Franka Rubia. Tato nová trojice stráví na ISS šest měsíců. Rubio se stal prvním americkým astronautem, který cestoval na ISS na palubě ruské rakety od ruské invaze na Ukrajinu z letošního 24. února.

Další lety v říjnu

Následovat bude poté v říjnu přílet mise SpaceX Crew-5, tj. loď Dragon 2 (Crew Dragon) s Američany Nicole Aunapuovou Mannovou a Joshem Cassadou, dále Ruskou Annou Kikinovou a Japoncem Kóičim Wakatou.

Podle popularizátora kosmonautiky Milana Halouska z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti by k tomuto letu mělo dojít 5. října, jak sdělil Novinkám.

A posléze by se měl uskutečnit, zřejmě kolem poloviny října, odlet z ISS kosmické lodi s misí SpaceX Crew-4 (Lindgren, Hines, Watkinsová, Cristoforettiová).

Do vesmíru poletí první Američanka domorodého původu. Bude navíc velitelkou

Věda a školy

ISS je společným projektem NASA, Roskosmosu, ESA, Japonska a Kanady. V souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následným zavedením širokých protiruských sankcí ze strany západních zemí adresoval bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin Spojeným státům a dalším západním zemím už dříve řadu výhrůžek. Řekl, že provoz ruských lodí využívaných k zásobování ISS bude sankcemi narušen a že to ovlivní i ruský segment ISS, který koriguje pohyb stanice po oběžné dráze.

„Může to skončit pádem (ISS) do moře nebo na zem,“ prohlásil tehdy Rogozin. Tvrdil také, že na území Ruska by stanice nespadla.

Posádka vesmírné stanice zachytila, jak hurikán Ian udeřil na Floridu

Věda a školy

Navzdory rozkolu se ale NASA a Roskosmos dohodly na pokračování společných letů na ISS. Stanice tak v současné době zůstává jednou z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem.

Výběr článků

Načítám