Hlavní obsah

Ve Francii zakázali lov ptáků pomocí lepidla

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Francii se rozpoutala bouřlivá diskuze ohledně odchytu ptáků pomocí lepidla. Tamní společnost pro ochranu ptáků uvedla, že kontroverzní lov pěvců pomocí těchto speciálních pastí poškozuje biodiverzitu země. Podle některých je takováto praxe přímo barbarská a ochránci proto nechápou, proč byla pozastavena jen pro aktuální sezonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Francii se rozpoutala debata o odchytu ptáků pomocí lepidlaVideo: Reuters

 
Článek

Lov zpěvných ptáků lepidlem se francouzský prezident Emmanuel Macron rozhodl pro letošní rok zakázat po schůzce se šéfem lovecké federace Willym Schraenem a ministryní životního prostředí Barbarou Pompiliovou.

Aktuální zákaz chytání ptáků na lep, který Francie používá jako poslední stát Evropské unie, pokládají ochránci přírody za velký úspěch. Nerozumí však tomu, proč to Macron omezil jen na tuto sezonu. Obávají se tak, že daná praxe by mohla pokračovat, pokud by její dočasné pozastavení mělo být příští rok zase zrušeno.

Chytí se i chránění opeřenci

Francie v letošním roce pozastavila odchyty zpěvných ptáků, ale úplného zrušení, které by odpovídalo obecně evropskému právu, se zalekla. Předseda francouzské Ligy na ochranu ptáků Yves Verilhac přitom upozorňuje, že pasti si samozřejmě nevybírají a chytí se v nich také mnoho chráněných druhů.

„Je to smrtící pro širokou škálu druhů,“ konstatoval podle agentury Reuters.

Na Lipně zahnízdil ohrožený rybák, přilákaly ho plovoucí ostrovy

Věda a školy

Prezident Macron ve svém prohlášení z minulého týdne uvedl, že kvóta pro lov drozdů a kosů pomocí pastí na lepidlo bude letos „nastavena na nulu“. Francie je jedinou zemí, která navzdory zákazu EU z roku 1979 stále povoluje, byť „kontrolovaně a v omezeném množství“, lov ptáků pomocí lepidlových pastí.

Šéf loveckého spolku: Proč nás obtěžujete?

Podle Schraena je tato činnost historickou tradicí. „Je to extrémně regulované, můžeme to dělat jen od východu slunce do 11 hodin... Proč to trápí Evropu, která má podle mého názoru jiné starosti než obtěžování Francouzů ve venkovských oblastech?“ cituje ho agentura Reuters.

Čeští myslivci ulovili o sto tisíc divočáků více, pomohl příspěvek

Domácí

V prohlášení Elysejského paláce stojí, že Francie nyní ohledně této problematiky čeká na odpověď Evropského soudního dvora.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám