Hlavní obsah

Čeští myslivci ulovili o sto tisíc divočáků více, pomohl příspěvek

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejúspěšnější lovecký rok v historii mají za sebou čeští myslivci. Oproti předchozímu období, kdy bylo uloveno přes 137 tisíc prasat, se v posledním mysliveckém roce (od 1. dubna 2019 do 31. března 2020) podařilo ulovit o zhruba 100 tisíc kusů prasat divokých více, konkrétně 239 818 kusů. Údaje v minulých dnech potvrdil Český statistický úřad.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jedním z důvodů nárůstu lovu je i zavedení příspěvků na snižování počtu divočáků, které v roce 2018 zavedlo ministerstvo zemědělství (MZe).

„Podpora, kterou jsme předloni zavedli, se osvědčila. Myslivcům vyplácíme 2000 korun za každé prase zastřelené nad tříletý průměr v dané honitbě. Příspěvkem jsme chtěli motivovat myslivce k lovu a ochránit tak zemědělské plodiny před škodami, které na nich černá zvěř způsobuje. Tento lov je náročný i časově,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Myslivec upytlačil daňka. Byl můj, hájil se u soudu

Krimi

„V roce 2019 bylo za 6050 kusů prasat vyplaceno přes 12 milionů korun. Počet ulovených divočáků vzrostl za poslední myslivecký rok o 75 procent,“ informoval Právo tiskový mluvčí MZe Vojtěch Bílý.

Ministerstvo chce redukci stavů černé zvěře nadále podporovat, a to i v rámci prevence před zavlečením afrického moru prasat. Tato nebezpečná choroba se sice v Česku od loňského jara nevyskytuje, ale v některých sousedních státech se stále šíří.

Proti odstřelu drzé bachyně, která ukradla nudistovi laptop, vznikla petice

Koktejl

Finanční odměna přitom není jediný způsob, jak úřad usiluje o snížení stavů černé zvěře. Už od roku 2016 lze lovit prasata celoročně. Přispívá také na pořízení a instalaci odchytového zařízení, tzv. lapáků. Od září podpoří až 40 tisíci korun pořízení chladicího zařízení k uchování ulovené zvěře. To umožní myslivcům nabídnout tuto zvěřinu k prodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám