Hlavní obsah

Průlom v medicíně? Britové změnili krevní skupinu ledviny od dárce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Vědcům z Cambridgeské univerzity v Británii se podařilo změnit krevní skupinu tří dárcovských ledvin. Jde podle nich o převratný objev, který by mohl výrazně zvýšit šance pacientů čekajících na nalezení vhodného orgánu, napsal server zpravodajské stanice BBC. Daný potenciální průlom totiž umožňuje změnit krevní skupinu ledviny na univerzální skupinu 0.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie transplantace ledviny

Článek

Objev může mít zvláštní význam pro lidi s vzácnějšími krevními skupinami, kteří často mají větší obtíže při nalezení vhodného dárce. Ledvinu od člověka s krevní skupinou A nelze darovat člověku s krevní skupinou B a naopak.

Změna krevní skupiny ledviny na univerzální 0 však znamená, že lékaři by orgán mohli transplantovat jakémukoli pacientovi.

Dalším krokem je zjistit, jak bude změněná ledvina reagovat na obvyklou krevní skupinu pacienta v jeho běžném krevním oběhu.

Pacienti z etnických menšin v současnosti čekají na transplantaci často o rok déle než běloši, protože je u nich větší pravděpodobnost vzácnější krevní skupiny typu B. U těchto skupin je také nižší míra dárcovství.

Černoši a příslušníci dalších menšin tvořili v letech 2020 a 2021 v Británii jen něco málo přes devět procent všech dárců orgánů. Tvoří ale třetinu lidí na čekacích listinách na transplantaci.

Jen několikahodinový proces

Výzkumníci z Cambridge použili speciální zařízení, které se připojuje k ledvině a umožňuje průchod okysličené krve orgánem, aby se lépe uchoval pro budoucí použití. Dárcovskou ledvinu poté propláchli krví napuštěnou enzymem, který změní krevní skupinu na 0. Celý proces trval u tří ledvin několik hodin.

Nová umělá krev poslouží všem pacientům, tvrdí vědci

Věda a školy

Doktorandka Serena MacMillanová, která se na studii podílela, uvedla, že je „velmi vzrušující si uvědomit, jak by to mohlo ovlivnit životy mnoha lidí”.

Dalším krokem je zjistit, jak bude změněná ledvina reagovat na obvyklou krevní skupinu pacienta v jeho běžném krevním oběhu. Lékaři to otestují pomocí přístroje ještě předtím, než orgán transplantují.

Výzkum by měl být v příštích měsících publikován v odborném časopise British Journal of Surgery.

IKEM provedl první transplantaci jater od žijícího dárce dospělému příjemci

Věda a školy

Lékařka Aisling McMahonová, která vede oddělení výzkumu v charitativní organizaci Kidney Research UK (ta studii financovala), označila tuto práci za „potenciálně převratnou”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám