Hlavní obsah

V USA provedli úspěšný zátěžový test prototypu nafukovací vesmírné stanice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Sierra Space se sídlem v Coloradu tento týden ohlásila, že provedla úspěšný zátěžový test na konstrukci své nafukovací kosmické stanice. Plášť modulu LIFE v plné velikosti měl vnitřní objem srovnatelný se třetinou Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Při zkoušce byl bezpečnostní limit amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) překonán o 27 procent.

Ve Spojených státech úspěšně provedli zátěžový test prototypu nafukovací vesmírné stanice.Video: AP

 
Článek

Nafukovací modul LIFE (Large Integrated Flexible Environment) byl vyroben z měkkých materiálů na bázi tkanin, které se po nafouknutí chovají jako pevná struktura. Při destrukční tlakové zkoušce byl modul plněn vzduchem až do chvíle, než praskl. Agentura AP nyní ze závěru testu s „výbuchem“ zprostředkovávala video.

Úspěšný první plnorozměrový zátěžový test byl proveden s podporou NASA v prosinci, jak oznámila firma Sierra Space, a to v Marshall Space Flight Center NASA v Huntsville v Alabamě.

Odolat čtyřnásobku maximálního provozního tlaku

Konstrukce při testu dosáhla tlaku 77 psi (5308 hPa), čímž o 27 procent překonala hodnotu 60,8 psi (4192 hPa) požadovanou ze strany NASA. Zmíněný přísný požadavek vychází z maximálního provozního tlaku 15,2 psi (1048 hPa), který byl poté vynásoben čtyřmi, popisuje internetový časopis Kosmonautix.

Posádka soukromé mise přistála u Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a školy

Nasbírané údaje pomohou technikům určit, jak pevné jsou měkké materiály při extrémních podmínkách.

Stanice LIFE má mít v budoucnu na oběžné dráze schopnost nafouknout se do velikosti třípatrového bytového domu. Modul je možné uložit do standardního aerodynamického krytu rakety o průměru pěti metrů. Po pouhých třech startech mohou modulární jednotky založené na LIFE vytvořit na orbitě obytné a pracovní prostředí, které bude z hlediska objemu větší než celá ISS.

Vnitřní objem stávajícího exempláře – 300 metrů krychlových – odpovídá zhruba jedné třetině objemu ISS.

Po 15 měsících odstartovala raketa miliardáře Bezose. Kabina úspěšně přistála

Věda a školy

Firma Sierra Space plánuje použití nafukovacích modulů ve spolupráci se společností Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose na navrhované komerční stanici Orbital Reef, stejně tak na své rovněž chystané volně letící platformě Orbital Pathfinder.

„Jsme hnacím motorem nového přístupu ke kosmické stanici, který bude formovat novou éru lidského výzkumu a objevování na nízké oběžné dráze Země i mimo ni. Technologie našich nafukovacích vesmírných stanic nabízí největší hermetizovaný objem ve vesmíru, nejlepší ekonomické parametry na jednotku objemu na orbitě a nejnižší náklady na start a celkové provozní náklady,“ pochlubil se provozní ředitel Sierra Space Tom Vice.

Šrouby sondy se zasekly. NASA se po měsících dostala ke vzorkům z planetky Bennu

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám