Hlavní obsah

Při výběru nových astronautů uspěl i Čech, zájemců bylo 22 000

Aktualizováno

Čech Aleš Svoboda byl vybrán jako záloha do nového týmu astronautů Evropské vesmírné agentury (ESA). Svoboda je pilotem stíhacího letounu Gripen. Nový tým ESA bude čítat celkem 17 členů.

Foto: ČR Twitter/Armáda

Stíhací pilot Aleš Svoboda uspěl ve výběrovém řízení na astronauta ESA. Bude v záložním týmu.

Článek

Výběr týmu byl ve středu oznámen v Paříži. Uchazečů bylo 22 523, z toho 204 z České republiky. Do týmu se chtělo dostat 17 126 mužů a 5397 žen. Nejvíce z Francie, přes 7000. Počet přihlášek byl zhruba 2,5krát vyšší než při posledním náboru v roce 2008.

Nakonec bylo vybráno 17 lidí. Pět z nich jako profesionální astronauti (dvě ženy a tři muži), 11 jako záloha. Jeden byl vybrán jako astronaut s tělesným postižením. Těch se do výběrů hlásilo 257.

Foto: ESA

Aleš Svoboda

Ti, kteří uspěli jako profesionálové, podstoupí 12měsíční výcvik pro astronauty v Kolíně nad Rýnem. Poté postoupí do další fáze výcviku a budou přiděleni k úkolům na misích. Ti v záloze budou podle sdělení ESA dále působit u stávajících zaměstnavatelů.

„Pro mě to byl vždycky takový dětský sen. Už jako dítě jsem chodil v Brně do planetária, vždycky jsem se zajímal o vesmír, o letectví a kosmonautiku. A beru to jako takové logické pokračování toho, co dělám teď,“ nechal se slyšet Svoboda ve vysílání České televize.

Vystudoval Univerzitu obrany v Brně, do armády vstoupil v roce 2005, o tři roky později se stal pilotem. Působí na základně v Čáslavi.

„Velký úspěch českých vesmírných aktivit. Dnešní rozhodnutí ESA představuje významný posun na poli kosmických aktivit pro Českou republiku a znovu dokazuje, jak důležitá je naše aktivní role v ESA i dalších mezinárodních vědeckých organizacích,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka, pod něhož vesmírná agenda v ČR spadá.

Někdejší Československo se koncem 70. let stalo po Sovětském svazu a Spojených státech teprve třetí zemí světa, jejíž občan se podíval do vesmíru. Vojenský pilot Vladimír Remek vytvořil v březnu 1978 spolu se sovětským kosmonautem Alexejem Gubarevem posádku kosmické lodi Sojuz 28. Remek byl dosud prvním a jediným československým kosmonautem. ČTK

Jak bylo oznámeno letos v lednu, prvním kolem tohoto výběru nových evropských astronautů prošlo takřka 1400 uchazečů. Tehdy však nebylo jasné, zda jsou mezi nimi i Češi.

Prvním kolem výběru astronautů Evropské kosmické agentury prošlo 1400 lidí

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám