Hlavní obsah

Japonská sonda opravdu vytvořila na asteroidu kráter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská sonda Hajabusa 2 na počátku měsíce úspěšně vytvořila na asteroidu Ryugu umělý kráter na odběr vzorků, které se později mají analyzovat na Zemi. Vesmírná agentura Japonska JAXA ve čtvrtek 25. dubna zveřejnila na Twitteru snímek, který vytvoření prohlubně po nárazu projektilu potvrdil. Z kráteru sonda možná již v květnu odebere vzorky, které později dopraví na naši planetu.

Japonská sonda shodila na asteroid projektil, aby vytvořila kráterVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Hajabusa 2 ve čtvrtek na závěr třídenní operace sestoupila do výšky zhruba 1,6 kilometru nad povrch, odkud místo dopadu projektilu vyfotografovala.

Snímek kráteru „před” a „po”.

Poté se aparát vrátil zpět do parkovací pozice, která je 20 kilometrů nad povrchem Ryugu.

Vědci doposud neznali podobu místa, na které sonda 5. dubna vypálila dvoukilový měděný projektil. Objekt tehdy sonda podle agentury Reuters vyslala ve chvíli, kdy byla zhruba 500 metrů nad povrchem planetky. Podle dostupných informací zařízení explodovalo 40 minut po startu.

JAXA sdělila, že krátce po vystřelení projektilu sonda vypustila i svůj mikrosatelit s kamerou, která měla celou událost nasnímat. Krátce po bombardování povrchu díky fotografii tedy odborníci sice věděli, že projektil povrch zasáhl a že při nárazu byla část povrchu vyvrhnuta do okolí, podrobný snímek místa ale neměli k dispozici.

Podle Evropské kosmické agentury (ESA) má mít vzniklý kráter na šířku kolem dvou metrů.

Úspěšný sběr vzorků se potvrdí až na Zemi

Sonda se v příštích týdnech ke kráteru vrátí, aby z něj odebrala prach. Hajabusa 2 již na konci února zkusila získat vzorky z povrchu Ryugu pomocí sběrné hubice. Aparát se tehdy těsně přiblížil k předem vybrané plošině o průměru šesti metrů a hubice na okamžik dosáhla kontaktu s povrchem.

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko zveřejnilo video z odběru vzorků z asteroidu RyuguVideo: JAXA

Zda se skutečně vzorek podařilo odebrat, bude jasné až po návratu na Zemi. V sondě není žádné zařízení, které by přítomnost materiálu v úložném pouzdře potvrdilo. JAXA nicméně po vyhodnocení videa poznamenala, že množství částic uvolněných při operaci z asteroidu zvyšuje pravděpodobnost úspěšného odběru.

Na naši planetu by se aparát měl vrátit, a to i s potenciálně odebraným materiálem, příští rok.

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

Sonda Hajabusa 2 nad asteroidem

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po třech a půl letech loni v červnu. Už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B, které posílají data a obrázky na Zemi, a také německý přistávací modul MASCOT.

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

Ilustrace modulu MASCOT

Nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, přistání na povrchu je plánováno na červenec.

Nynější mise je druhým projektem JAXA zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na Zemi. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, i když návrat zkomplikovaly technické problémy. Pouzdro se vzorky nakonec na Zemi přistálo v polovině roku 2010.

Reklama

Související články

Toyota se podívá do vesmíru

Hodně netradiční zakázku získala Toyota. Pro japonskou kosmickou agenturu JAXA vyvine lunární vozidlo. První design je hotový, ale je zapotřebí technického...

Výběr článků

Načítám