Hlavní obsah

Japonská sonda opouští asteroid Ryugu a letí zpět k Zemi

Tokio

Japonská sonda Hajabusa 2 po roce a půl odlétá od planetky Ryugu a vrací se na Zemi, kam do konce příštího roku dopraví odebrané vzorky. Aparát ve středu 13. listopadu úspěšně opustil oběžnou dráhu kolem asteroidu, který je nyní od nás přes 252 milionů kilometrů daleko, a do pěti dní se vymaní z jeho gravitačního vlivu. Oznámila to japonská vesmírná agentura JAXA.

Foto: JAXA

Asteroid Ryugu zachycený sondou Hajabusa 2 po startu cesty zpět na Zemi

Článek

V čase 2:05 SEČ sonda zažehla motor, aby se odpoutala od stávající orbity.

Agentura JAXA následně uvedla, že změna rychlosti byla potvrzena a že palubní systémy pracují normálně. Letové středisko přelom v misi ocenilo potleskem, podle Japonců ale v centru kvůli odletu panuje i trochu smutná nálada.

Na svém Twitteru rovněž JAXA informovala, že aparát při odletu průběžně asteroid fotografuje.

Vědci doufají, že skutečně nese vzorky

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu po třech a půl letech loni v červnu. Poprvé se k jeho povrchu kvůli odebrání vzorků přiblížila letos v únoru a podruhé v červenci. Zda jsou vzorky opravdu na palubě, známo není – v sondě není žádné zařízení, které by přítomnost materiálu v úložném pouzdře potvrdilo. Vědci v to ale věří.

Při náročném manévru sonda na asteroidu nepřistála, povrchu se nicméně krátce dotkla odběrovou hubicí. Kvůli danému sběru materiálu vytvořila sonda pomocí projektilu na povrchu planetky malý kráter.

Japonská sonda opravdu vytvořila na asteroidu kráter

Věda a školy

Sonda také na povrch dopravila kontejnery MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B, které posílají data a obrázky na naši planetu, a MINERVA-II 2, stejně tak německý přistávací modul MASCOT.

Nynější mise je druhým projektem JAXA zaměřeným na průzkum asteroidů a přepravu vzorků z nich na Zemi. První sondu japonští vědci vypustili v roce 2003 a její let byl úspěšný, byť návrat zkomplikovaly technické problémy. Pouzdro se vzorky nakonec na Zemi přistálo v polovině roku 2010.

Foto: DLR (CC-BY 3.0)

Sonda Hajabusa 2 nad asteroidem

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám