Hlavní obsah

Útok klíštěte mohl z půl milionu Američanů udělat vegetariány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle dvou nových studií amerického vládního Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) může až 450 tisíc obyvatel USA žít s tzv. alergií alfa-gal, tedy alergií na červené maso (hovězí, vepřové, jehněčí a maso většiny dalších savců), která je spojena s kousnutím klíštětem. Značná část těchto lidí není diagnostikována a mnoho tamních lékařů navíc přiznalo, že se syndromem nebyli obeznámeni.

Foto: Profimedia.cz

Klíště americké (Amblyomma americanum)

Článek

Klíšťata přenášejí řadu nebezpečných nemocí, u nás známe hlavně lymskou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu. Kousnutí klíštětem ale může z jedince vytvořit nedobrovolně alespoň částečného vegetariána. A to kvůli alergii na červené maso, která se za určitých okolností může rozvinout v souvislosti s přisátým klíštětem.

Zejména klíště americké může přenášet sacharid alfa-gal, který se nachází v těle všech savců s výjimkou části primátů – včetně člověka – a je schopen vyvolat alergickou reakci u lidí skrze kousnutí. Pokud se alfa-gal do těla dostane za normálních okolností, bez problémů se rozloží – avšak nikoli, jestliže se tento cukr prostřednictvím klíšťat dostane přímo do krevního oběhu.

Klíště americké se pozná podle bílé skvrny na zádech a většinou se vyskytuje v jižní a východní části USA. Odborníci ale varují, že jejich podle působnosti areál se kvůli klimatickým změnám rozšiřuje.

V jedné z nových studií, které byly obě zveřejněny ve čtvrtek, vědci přezkoumali laboratorní výsledky lidí ve Spojených státech, kteří byli testováni na protilátky. Od roku 2010 bylo identifikováno zhruba 110 tisíc podezřelých případů. Od roku 2017 do roku 2021 se počet případů zvýšil o přibližně 15 tisíc ročně.

Proti klíšťové encefalitidě neexistuje lék. Komu pojišťovna proplácí očkování a jak fungují repelenty?

Neklepat

Počet Američanů, u nichž se vyvine vzácná alergie na maso z kousnutí klíštětem, podle expertů roste – a může už jich tedy být až 450 tisíc, píše list The New York Times.

Nová data zveřejněná centrem CDC ukazují skutečně strmý nárůst případů alfa-gal syndromu. Alergie spouští až život ohrožující reakci na několik druhů masa či různých živočišných produktů.

Na seznam nebezpečných potravin pro lidi trpící alfa-gal syndromem patří vepřové, hovězí, králičí, jehněčí, zvěřina, želatina, mléko, některé mléčné výrobky a některá léčiva.

Na vyšetření u specialisty čekají teď alergici i měsíce

Domácí

Mezi příznaky zatím stále málo pochopeného syndromu patří žaludeční křeče, průjem, kopřivka a dušnost, které mohou vyvolat i smrtelný anafylaktický šok. Neodkladná lékařské péče tak může být vskutku nezbytná. Průběh alergie se může lišit od člověka k člověku, od mírných po těžké, nebo dokonce život ohrožující, konstatuje CDC.

Část amerických lékařů netuší, o co jde

Vzhledem k tomu, jak pomalu tělo tráví maso, může být velmi obtížné rozpoznat a správně identifikovat jakékoli příznaky dané potravinové alergie.

Jak upozorňuje server zpravodajské stanice BBC, kvůli obtížím s diagnostikováním tak CDC proto hlásí, že až 450 tisíc Američanů celkem mohlo vyvinout alergie na maso kvůli alfa-gal. Průzkum mezi 1500 lékaři a zdravotníky z loňského roku nicméně ukázal, že 42 procent z nich o syndromu nikdy neslyšelo.

  • Alfa-gal alergie známá také jako alergie na maso je alergie na sacharid alfa-gal přenášená některými druhy klíšťat: nejčastěji klíštětem americkým, ale také klíštětem obecným. Za alergii mohly být zodpovědné sliny klíštěte, nebezpečí nákazy je velmi nízké.
  • U lidí způsobuje silnou reakci po pozření červeného, tedy hlavně hovězího a vepřového masa; drůbež a ryby těmto osobám nevadí. Alergie se projevuje jako klasická alergie na jídlo, tj. třesem či dýchacími problémy, ale může se objevit nebezpečný anafylaktický šok.
  • V současné době se tento syndrom nejhojněji vyskytuje v USA, především v jižní části. Podle řady výzkumů se dostává stále častěji též jinam, např. do Austrálie nebo i do Evropy. Zaznamenaná byla alergie rovněž třeba v Polsku či v Rakousku.

Již v roce 2017 informovali výzkumníci z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, že se alfa-gal alergie se obecně více vyskytuje u zaměstnanců v lesnictví a u lovců. „Tito lidé se velmi často pohybují v lesních porostech a jejich okolí, kde na ně číhají klíšťata. S rozvojem alfa-gal alergie v jejich případě těsně souvisí počet přisátí klíštěte a hladina protilátek IgE zacílených vůči sacharidu alfa-gal,“ zmínili čeští vědci.

WHO zařadila sladidlo aspartam mezi potenciálně rakovinotvorné látky

Evropa

Lékařka: Mysleli jsme, že sladidla jsou lepší než cukr

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám