Hlavní obsah

WHO zařadila sladidlo aspartam mezi potenciálně rakovinotvorné látky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Specializovaná agentura Světové zdravotnické organizace (WHO) označila sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné. Chystaný krok avizovala už před dvěma týdny. Pravidla pro použití sladidla, které velmi využívá potravinářský průmysl, se nezměnila a jeho omezená spotřeba zůstává bezpečná, rozhodla jiná agentura WHO.

Foto: Profimedia.cz

Káva s umělým sladidlem, ilustrační foto

Článek

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při Světové zdravotnické organizaci (WHO), zařadila sladidlo na seznam položek, které mohou způsobovat rakovinu.

Podle agentury Reuters to znamená, že poznatky o tom, že daná látka může způsobovat rakovinu, jsou zatím omezené.

Expertní výbor WHO, který se zaměřuje na potravinářské přídatné látky (JECFA), však nezměnil svá pravidla pro spotřebu aspartamu. Za bezpečnou výbor považuje denní dávku ve výši 40 miligramů na kilogram váhy spotřebitele.

„V případě plechovky dietního nápoje s 200 nebo 300 miligramy aspartamu, by dospělý člověk, který váží 70 kilogramů, musel vypít devět až 14 plechovek za den, aby se dostal nad přijatelnou denní dávku,“ uvádí orgán WHO v tiskové zprávě. Podobný limit mají podle agentury Reuters i další regulátoři ve světě.

„Nedoporučujeme spotřebitelům, aby zcela zastavili příjem (aspartamu),“ uvedl představitel WHO Francesco Branca.

Podle něj je však vhodné omezení spotřeby. „Pokud se spotřebitelé rozhodují, zda se napít koly ochucené aspartamem, či cukrem, tak by měli podle mě zvážit ještě třetí možnost - napít se vody,“ uvedl Branca.

Výsledky zkoumání obou orgánů WHO očekával potravinářský průmysl. Aspartam se velmi používá při ochucování nápojů „bez cukru“.

Kvůli vyvážení chuti není jeho nahrazení jinými látkami jednoduché. Branca v pátek uvedl, že WHO nežádá po výrobcích, aby přestali sladidlo zcela používat.

Vhodný by byl však pokles použití. Již dříve WHO uvedla, že neexistuje souvislost mezi používáním tohoto sladidla a kontrolou váhy, což firmy z potravinářského průmyslu odmítly.

WHO prohlásí aspartam za možný karcinogen, dopady mohou být dalekosáhlé

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám