Hlavní obsah

Trpasličí planeta Ceres? Slaný vodní svět, tvrdí vědci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceres, jednu z tzv. trpasličích planet naší soustavy pokrývá kapalina. Konkrétně má jít podpovrchový o oceán se solným roztokem. Vědci na to přišli po provedení analýz starších dat od americké sondy z tamního kráteru Occator a nyní to uvedli ve studiích zveřejněných v akademických žurnálech Nature Astronomy a Geoscience.

Trpasličí planetu Ceres pokrývá oceánVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vesmírná sonda amerického úřadu NASA jménem Dawn (Úsvit) svou misi kolem trpasličí planety Ceres ukončila před dvěma roky. Američané si nadále „hrají” s údaji, které získala.

Sonda Dawn ukončila svou misi. Zkoumala objekty v pásu asteroidů

Věda a školy

Ceres leží v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. NASA ve své zprávě říká, že sonda pořídila ze vzdálenosti 35 kilometrů ostré obrazy podivně jasných oblastí na trpasličí planetě a provedla i gravitační měření.

„Nádrž“ se solným roztokem

Ze získaných dat odborníci zjistili, že pod povrchem kráteru je doslova nádrž solného roztoku hluboká asi 40 km a široká stovky kilometrů.

Roztok uvnitř se skládá z chloridu sodného vázaného vodou a chloridu amonného. Podle agentury Reuters navíc slaná kapalina zřejmě stoupá na povrch. Tyto sloučeniny jsou organické chemikálie a takzvaná solanka (roztok anorganické soli, nejčastěji chloridu sodného ve vodě – pozn. red.) také odráží světlo, což vysvětluje světlé oblasti kráteru.

Foto: NASA

Obě polokoule trpasličí planety Ceres

Podle astronomů se onen kráter vytvořil před miliony let po zásahu meteoru a vytvořil trhliny vedoucí až do nádrže hluboko ve struktuře tělesa Ceres. To umožňuje, aby se slané tekutiny dostávaly na povrch.

Pod povrchem Jupiterova měsíce bublá obří oceán. Je tam život?

Věda a školy
Ceres je prvním objeveným a současně svým rovníkovým průměrem 975 km největším objektem obíhajícím mezi drahami Marsu a Jupiteru, tedy v oblasti hlavního pásu planetek. První půlstoletí po objevu v roce 1801 byl považován za planetu, později za planetku. Na základě rezoluce zasedání Mezinárodní astronomické unie v srpnu 2006 v Praze, která definovala pojem planeta, byl zařazen do nové kategorie těles Sluneční soustavy, mezi tzv. trpasličí planety. Daná konference překlasifikovala na trpasličí planetu i Pluto, do té doby „běžnou planetu“.

Hypotetická planeta Devět může být pradávnou černou dírou

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám