Hlavní obsah

Takový Jupiter jsme ještě neviděli. Webbův teleskop se opět předvedl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba zachytil zuřící bouře, prudký vichr i polární záře planety Jupiter. Na dvou snímcích zveřejněných v pondělí se vyjímá plynný obr a největší planeta Sluneční soustavy i společně s několika měsíci a prstenci. Záběry vycházejí z dat od přístroje NIRCam na teleskopu, který objekty zachytil.

Foto: NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Judy Schmidt

Složený snímek Jupiteru s použitím filtrů. Planetu zachytil aparát NIRCam.

Článek

„Jupiter jsme takhle ještě neviděli. Je to všechno naprosto úžasné,“ nechala se slyšet astronomka Imke de Paterová z Kalifornské univerzity v Berkeley. „Popravdě řečeno jsme ani nečekali, že to bude tak skvělé,“ přiznala.

Na širším záběru (druhý obrázek v twitterovém příspěvku níže - pozn. red.) zachytil Webbův teleskop slaboučké prstence okolo planety a dva její tzv. malé vnitřní měsíce: Amalthea a Adrastea. Rozmazané skvrny pod Jupiterem jsou pak podle všeho vzdálené galaxie.

Na samostatném snímku planety se nad oběma póly rozprostírají načervenalé polární záře a zelenkavé mlhy. Modrá barva ukazuje pro Jupiter typické bouře.

Rozsáhlý vír na Jupiteru sahá mnohem hlouběji, než se předpokládalo

Věda a školy

Velká rudá skvrna - bouře na jižní polokouli Jupiteru tak rozsáhlá, že by hravě pohltila celou Zemi - se na snímcích jeví jako bílá. Takto svítí proto, že odráží hodně slunečního světla.

Infračervené snímky dorazily v podobě souboru dat

Infračervené snímky z teleskopu dorazí na Zemi v podobě souboru dat. Finální fotografie planet, galaxií či mlhovin pak vznikají pod rukama vědců. Jupiter, který se běžně jeví v oranžových a okrových tónech, je proto zbarven nezvykle fialově, modře a zeleně - vyniknou tak všechny prvky planety.

Webbův dalekohled pořídil vzácné snímky galaxie Kolo od vozu

Věda a školy

„Světlá barva v tomto případě ukazuje, že se jedná o velkou výšku. Nad Velkou rudou skvrnou i rovníkem je vysoko položený opar,“ upřesnila vědkyně zabývající se pozorováním Sluneční soustavy Heidi Hammelová. Četné bílé skvrny podle ní značí vysoce položenou oblačnost, naopak tmavé pruhy jsou místa s malou oblačností.

Na měsíci Jupiteru může být život

Věda a školy

Vesmírný teleskop Jamese Webba v hodnotě deseti miliard dolarů (245 miliard Kč) je projektem amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a partnerů z Evropské kosmické agentury (ESA) a kanadské CSA.

Teleskop vynesla do vesmíru loni 25. prosince raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně. Jde o dosud nejvýkonnější kosmický dalekohled. Vesmír od letošního ledna pozoruje ze vzdálenosti 1,5 milionu km od Země.

Vědci ukázali další unikátní fotografie z teleskopu. Zachytil i mraky na exoplanetě

Věda a školy

První snímky z teleskopu, na kterých se vyjímala zhroucená hvězda, rozlehlá mlhovina nebo tančící galaxie, vědci zveřejnili v polovině července.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám