Hlavní obsah

Na měsíci Jupiteru může být život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jednom ze čtyř měsíců planety Jupiter se pod tlustou vrstvou ledu nachází oceán. Podle nové studie by mohl být obyvatelný. Mezi ledovou vrstvou na Europě a Grónským ledovcem u nás na Zemi jsou totiž některé podobnosti. Uvedla to CNN na svých stránkách.

Foto: NASA's Goddard Space Flight Center/Paul Morris

Z Jupiterova měsíce Europa se vypařuje voda

Článek

Vědci již více než dvacet let zkoumají výrazné trhliny na povrchu Europy. Hřebeny puklin jsou vysoké přes tři sta metrů a dělí je široká údolí. Poprvé je zaznamenala vesmírná loď Galileo od společnosti NASA v devadesátých letech. Dodnes však není jisté, jak vznikly.

Hubbleův teleskop potvrdil, že se na Jupiterově měsíci odpařuje voda. Jen na jedné polokouli

Věda a školy

Během zkoumání grónského ledovce vědci postřehli trhliny, tvarem podobné jako ty na Europě, jen mnohem menší.

Vliv vody na topografii ledové vrstvy

Vybavení na palubě letadel pomáhá výzkumníkům studovat polární oblasti Země a sledovat změny v ledovcích a ledových vrstvách, které by mohly mít vliv na hladinu moří. Také hledají jezera povrchové vody, odvodňující kanály a subglaciální jezera.

Češi otestovali speciální povlak pro sondu, která má zkoumat Jupiter

Věda a školy

Operace IceBridge je mise NASA, která v letech 2015 až 2017 sbírala data o nadmořské výšce ledového příkrovu. Odhalila, že trhlina na Grónském ledovci se vytvořila poté, co se led rozlomil kolem vody, která uvnitř ledového příkrovu znovu zamrzala. Tlak vodní kapsy způsobil, že hřebeny pukliny stouply.

To vedlo vědce k otázce, zda se totéž nestalo na Europě. To by znamenalo, že by pod ledovou vrstvou existovaly kapsy naplněné vodou, které by mohly vytvářet potenciálně obyvatelné prostředí pod jinak nehostinným povrchem tohoto měsíce.

Povrch měsíce se neustále mění

Skrz praskliny v ledové skořápce o tloušťce desítek kilometrů stoupají oblaka páry. Tato ledová vrstva by mohla být místem, kde se mísí podpovrchový oceán a živiny důležité pro existenci života.

Na Saturnově měsíci mohou být živé organismy. Naznačuje to množství metanu

Věda a školy

„Bylo to poprvé, co vědci mohli sledovat, jak se podobný jev odehrává na Zemi a pozorovat podpovrchové procesy, které vedly k vytvoření hřebenů,“ uvedl geofyzik Culberg.

Díky rozsáhlým datům, která tým nashromáždil na grónském ledovém příkrovu, mohou odhadnout, jak se bude měnit povrch Europy v budoucnosti.

Teplota, chemie a tlak jsou na Europě jiné než v Grónsku, takže tým chce prozkoumat, jak vodní kapsy fungují na tomto měsíci planety Jupiter.

Rozsáhlý vír na Jupiteru sahá mnohem hlouběji, než se předpokládalo

Věda a školy

Europa je cílem dvou nadcházejících misí, JUICE Evropské vesmírné agentury (zkratka pro Jupiter Icy Moons Explorer) a Europa Clipper společnosti NASA. Clipper ponese radar pronikající do ledu, podobný, jaký používali při zkoumání Grónského ledovce. Chtějí shromáždit podpovrchové snímky ledové skořápky Europy.

Měsíc Europa je jednou z potenciálních lokalit, na kterých by se mohl nacházet mimozemský život. Dalšími možnými kandidáty pro výskyt mikrobiálního života jsou ve Sluneční soustavě planeta Mars a Saturnův měsíc Enceladus.

Reklama

Výběr článků

Načítám